ActualitateSocial

Cancerul mamar – afecțiunea care te poate ucide

“Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2018, în România unul din patru cazuri noi de cancer la femei a fost de cancer de sân (aproximativ zece mii de cazuri noi pe an). Totodată, cancerul de sân în România este pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer, după cancerul pulmonar și cel de colon. Cancerul de sân la bărbați este extrem de rar, chiar dacă dezvoltă aceleași tipuri de cancer de sân întâlnite și la femei. Cancerul de sân la bărbați apare foarte rar la tineri, fiind de obicei diagnosticat după vârsta de 60 ani.

Tratamentul cancerului de sân la bărbați cuprinde tratament chimioterapic, chirurgical, radioterapie și tratament hormonal. Tratamentul chirurgical recomandat este mastectomia radicală”, susține doctorul Maria Cîrciumaru, medic specialist oncologie-Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

La nivelul județului Gorj, în anul 2021, au existat aproximativ un număr de 1.455 cazuri de bolnavi de cancer mamar (care s-au adresat Secției Oncologie), dintre care două (2) cazuri au fost de cancer mamar la bărbați.

În primul trimestru al acestui an, au fost înregistrate 158 de noi cazuri de cancer în cabinetul de oncologie din Ambulatoriul Integrat, dintre care 72 au fost pacienți de sex feminin. Din numărul total de cazuri noi, 17 femei au fost diagnosticate cu, cancer mamar. În total, în evidențele Cabinetului de Oncologie sunt 9.593 de bolnavi.

Sute de pacienți au venit, anul acesta, la SJU pentru internare de zi ca să primească tratamentele specifice afecțiunilor oncologice. De la începutul anului și până în prezent, 670 de pacienți au beneficiat de internare/spitalizare continuă în Secția Oncologie și 541 de internare de zi.

Sunt mai mulți factori implicați în etiopatogenia cancerului de sân: factori hormonali, factori de mediu, stilul de viață. Sunt, totuși, persoane care nu au factori de risc dar dezvoltă neoplazia mamară, precum și altele care au condiții favorizante multiple, dar nu fac boala. Se apreciază că aproximativ 5–10% din cei cu tumori mamare maligne au mutații genetice moștenite. Cele mai importante gene mutante studiate în cancerul mamar sunt BRCA1 și BRCA2, implicate în cancerul mamar, dar și în cel ovarian.

Orice femeie trebuie să înțeleagă că, pe lângă accesul la serviciile medicale, cel mai important aspect al vieții noastre este să ne cunoaștem și să ne controlăm periodic corpul.

Articole similare

Back to top button