ActualitateSliderUltima ora

Speră la planul B

Comisia Europeană a solicitat României în luna februarie furnizarea mai multor informații privind Planul de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia , care ar putea contribui la evaluarea ajutorului de restructurare. Solicitarea Comisiei a pus pe jar autoritățile și nu numai, mai ales că răspunsul  dat de Minister nu este încă public.

Social-democrații spun că l-au întrebat pe Ministrul Virgil Popescu dacă există un plan de rezervă, însă deocamdată nu au un răspuns.

Și USR speră la un plan B. Radu Miruță este de părere că CEO nu are timp să răspundă clarificărilor până la expirarea posibilității de a achiziționa certificatele de carbon.

Pe de altă parte, liberalii sunt optimiști cu privire la planul de restructurare al Complexului energetic Oltenia. Deputatul Gheorghe Pecingină susține că nu există nicio variantă în care Planul pentru salvarea Companiei să nu fie aprobat în forma în care a fost trimis.

Comisia precizează în solicitarea adresată Ministrului Energiei că „are îndoieli în această etapă cu privire la compatibilitatea planului de restructurare cu principalele cerințe ale Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate.”

Complexul Energetic Oltenia a emis și un comunicat în care precizează că Declanșarea procedurii de investigație la nivelul Comisiei Europene este o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România. Comisia Europeană a semnalat câteva capitole din aplicația pentru ajutor de stat unde este încă nevoie de ajustări. Mai mult, Ministerul Energiei împreuna cu CE Oltenia au luat deja măsuri menite să răspundă acestor solicitări. Pentru situațiile cu un grad ridicat de complexitate, se lucrează la identificarea și adaptarea unor soluții, în consultare cu Comisia Europeană.

CEO precizează și că a demarat dialogul cu importante instituții bancare din România, bănci comerciale, dar și cu instituții bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susțină contribuția proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare. De asemenea, au loc discuții cu reprezentanții Fondului Proprietatea, acționar minoritar cu o cotă de 21,5%., De asemenea, Dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua. CE Oltenia și toți actorii implicați în acest demers furnizează deja propuneri și soluții pentru clarificarea tuturor întrebărilor Comisiei în vederea definitivării și aprobării cât mai rapide a Planului de Restructurare. 

Articole similare

Back to top button