Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocial

De ce s-a prăbușit Cascada Bigăr?

Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din țară, s-a prăbușit luni.

Cascada Bigăr se află în Valea Minisului, adică la jumătatea drumului dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B.

Imaginile cu Cascada Bigăr prăbușită sunt dezolante și reprezintă o mare lovitură pentru turismul din zonă. În videoclipul de mai jos se poate vedea cum o mare bucată din cascadă se va desprinde și va cădea în Minis.

În anul 2013, un site american a desemnat Cascada Bigăr drept cea mai frumoasă cascadă din lume.

Din păcate, acum, aceasta s-a prăbușit.

Pe lângă părerile de rău a zeci de mii de persoane care au postat pe paginile lor de socializare mesaje care evidențiau supărarea acestora din cauza faptului că minunata cascadă s-a prăbușit, s-a declanșat și un real scandal între un activist de mediu și reprezentanții Romsilva.

Așadar, după ce ieri după-amiază a fost făcut anunțul că unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din țară s-a prăbușit, Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului și ghid de turism, a declarat pentru o publicație că motivul prăbușirii Cascadei Bigăr este intervenția omului în circuitul apei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca.

Activistul de mediu a precizat că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Romsilva vine cu noi declarații și respinge informațiile expuse de Mircea Jumanca, despre care spune că sunt false.

Reprezentanții Romsilva susțin că nu există legătură între prăbușirea cascadei Bigăr și captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.

Care este adevărul? Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci nu aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, arată Romsilva, care a publicat, pe pagina de Facebook, imagini noi, cu momentul în care Cascada Bigăr s-a prăbușit.

Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit luni, în jurul orei 18.00, din cauze naturale, travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni și greutate, iar cascada a cedat sub propria greutate.

Articole similare

Back to top button