ActualitateSliderUltima ora

Faptă de eroism sau nu?

Un incendiu de vegetație ce s-a produs într-o comună din județul Gorj a creat mare vâlvă între autoritățile locale și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Este vorba despre primarul comunei Stoina, care seara trecută s-a confruntat cu o situație critică. Un incendiu de vegetație s-a extins în pădurile Mielușei – Ulmet din comună. Focul se pare că a venit dintr-o comună vecină.

Incendiul a fost lichidat cu ajutorul unei echipe formată din primar și câțiva angajați ai primăriei. Edilul susține că se aștepta ca la fața locului să fie prezenți pădurari, dar și membrii ISU Gorj, dat fiind faptul că cei din urmă interveniseră în incendiul produs pe raza comunei vecine Crușeț.

Conform edilului, acțiunea a fost destul de dificilă din cauza vegetației din zonă. Acesta declară că nu știe dacă pompierii au fost sau nu anunțați în ceea ce privește incediul din zonă, însă consideră că acesta era vizibil, iar pompierii ar fi trebuit să se autosesizeze. Mai mult primarul acuză lipsa pădurarilor atât inainte de incident, cât și după, ținând cont că este vorba despre un incediu de vegetație ce a avut loc într-o pădure.

Pe de altă parte, conducerea ISU Gorj a transmis ulterior un comunicat de presă prin care clarifică situația. Astfel, instituția se pare că nu a fost solicitată să intervină pentru stingerea incendiului.

De asemenea în comunicat este menționată clară obligația UAT-urile de a interveni ori de câte ori este nevoie. Acestea au un rol principal în localizarea, stingerea și lichidarea consecințelor incendiilor conform legilor în vigoare.

Concluzia Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj este una extrem de clară, acuzele primarului nu sunt fondate, iar acțiunea demarată era obligatorie.

Concluzionând, primarul și serviciul voluntar pentru situații de urgență constituit la nivelul unității administrativ-teritoriale au obligația legală de a interveni în astfel de situații. Nu este nicio faptă de eroism prin faptul că trebuie să ne îndeplinim obligațiile legale, dar cu siguranță este inadmisibil și rușinos să încerci să ironizezi o instituție profesionistă și ale cărei misiuni zilnice și prioritare sunt acelea de a salva vieți și bunuri. Un primar care își face un selfie de la intervenția pentru stingerea unui incendiu de vegetație izbucnit pe raza comunei pe care o conduce, cu siguranță, nu-l exceptează de la obligația de a studia, a lua la cunoștință și de a pune în aplicare prevederile legale în vigoare.

Articole similare

Back to top button