Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Înălțarea Domnului sărbătorită de Ziua Eroilor

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paști. Cum în acest an Paștele Ortodox a picat pe data de 24 aprilie, Înălțarea Domnului este sărbătorită astăzi, pe data de 2 iunie. „Înălțarea Domnului” este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante de peste an, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie. În această zi se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paști. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.

Potrivit rânduielilor bisericești, Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii. În Sfânta Scriptură scrie că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta S-a înălțat la cer în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor. În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numește și Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălțării. Tradiția spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut și uimit, și mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.

Așa cum se întâmplă în cazul fiecărui praznic important, există o serie de tradiții și superstiții care se leagă și de sărbătoarea Înălțării Domnului și care au ajuns să se transmită din generație în generație. Printre acestea amintim pomenile pentru morți, fiind ultima zi când se mai pot mâna ouă roșii, punerea frunzelor de nuc la brâu, așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer. Se spune că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai. Vitele se bat cu leuștean, ca să fie ferite de boli. În ziua de Înălțare nu se dă foc și sare din casă. Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi. Femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele lor. Se sfințesc plantele medicinale. De asemenea, în această zi nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion. În ziua de Înălțare, credincioșii ar trebui să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în această zi de sărbătoare să fie spuse vorbe urâte, jigniri sau credincioșii să își facă reproșuri. Tot în această zi este foarte important să mergem la slujba de la Biserică și să ne rugăm pentru sufletelor celor adormiți, dar și pentru noi, dacă trecem printr-o perioadă dificilă a vieții noastre.

Articole similare

Back to top button