ActualitateSliderSocialUltima ora

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la CJCPCT Gorj

Ziua Universală a Iei este sărbătorită anual în data de 24 iunie, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” vă invită la vernisarea expoziției “IA ROMÂNEASCĂ” joi 22 iunie 2023, la sala „Florin Isuf” începând cu ora 12.30.

Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor.  Ia era realizată la început din in, cânepă, lână, iar mai târziu și din bumbac tors la fuior. Era împodobită preponderent cu broderii la mâneci, piept și gât. Ia românească autentică este creată din pânză potrivit de rară, așa-numita pânză de casă sau pânză nălbită (țesută la războiul cu două ițe) și cusută cu arnici sau mulineuri, fluturi și mărgele, fir metalic alb sau galben și beteală. În Gorj, cusăturile iei se realizau cu fire negre. Cămașa femeilor din Oltenia se caracterizează prin foile drepte încrețite în jurul gâtului, cusute cu mătase vișinie sau bleumarin, unde drugul tivește gura cămășii, marginea mânecii și a poalei.

“Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj vă invită să vedeți câteva modele din colecția de ii a Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului”. Modelele alese pentru această expoziție sunt tradiționale româneşti, autentice şi unicat, realizate şi cusute manual, cu broderii deosebite din fir de mătase şi bumbac. Unele dintre ele sunt vechi de peste 100 de ani. Vă propunem așadar să vedeți lumea satului de odinioară cusută pe cămașă tradițională românească! Haideți să fiți alături de noi joi, 22 iunie 2023, de la ora 12.30, la sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj!”, ai transmis organizatorii.

 

Articole similare

Back to top button