Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici

Anual, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește cei 40 de Mucenici din Sevastia. Aceasta este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox. În această zi sunt respectate tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani. Tot în această zi, se vor bea 44 de pahare cu vin roșu. Sărbătoarea celor 40 de Mucenici începe pe 8 martie cu Focurile de Măcinici. Aceasta se încheie pe data de 11 martie, cu Beția rituală. Pe data de 9 martie, în mediul rural, este pregătit pământul pentru noul an agricol și uneltele necesare. De asemenea, pe data de 9 martie se încheie „Zilele Babelor” şi începe săptămâna moşilor. O tradiție importantă este aceea a aprinderii focurilor rituale în dimineața zilei de 9 martie. Acest obicei simbolizează „incinerarea” spiritului iernii și renașterea spiritului verii. Momentul este marcat de echinocţiul de primăvară pe stil vechi. În această zi nu se lucrează, deoarece este sărbătoare cu cruce roşie. Pentru a fi sănătoși, în dimineață se spune o rugăciune către cei 40 de Mucenici.

În cinstea Sfinților Mucenici, astăzi se prepară 40 de colaci numiți sfințișori, mucenici sau bradosi. Aceștia au forma cifrei 8 și sunt copti din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. Cei ce aleg să nu pregătească mucenicii în gospodăria proprie, îi comandă. Mii de astfel de mucenici sunt preparați și livrați doritorilor în această zi.

Articole similare

Back to top button