Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Când și cum se face restituirea CASS-ului către pensionari

Un pensionar din municipiul Motru se plânge de faptul că CASS-ul reținut din cuantumul pensiei pe toată durata anului 2022 nu i-a fost restituit, așa cum este prevăzut în reglementările legislative. Convins că nu este singurul care se află în această situație, bărbatul în cauză vine cu sesizări în speranța de a se lua măsuri cu privire la acest lucru.

Conform Uniunii Naționale a Barourilor din România, prin adoptarea Ordonanței de urgență nr. 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate, sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate. Restituirea sumelor se face, din oficiu, de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și de către casele de pensii sectoriale şi de către entitățile care plătesc venituri din pensii.

Având în vedere prevederile legale invocate, Casa de Asigurări a Avocaților din România a efectuat demersurile necesare restituirii sumelor cuvenite pensionarilor ale căror venituri depășeau, în luna ianuarie 2022, 4.000 lei astfel:

  1. Au fost stabiliți beneficiarii, din fiecare filială a C.A.A., care în luna martie 2023 vor primi sumele reținute în luna ianuarie 2022 cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate;
  2. Personalul tehnic al C.A.A. a adaptat programul informatic și a efectuat toate calculele necesare restituirii sumelor cuvenite;
  3. A fost recalculat venitul impozabil corespunzător lunii ianuarie 2022 și au fost stabilite diferențele de impozit;
  4. Au fost efectuate demersuri către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru restituirea sumelor reținute din veniturile din pensii.

Filialele C.A.A. vor primi, până pe data de 08 martie, în conturile indicate, sumele necesare restituirii contribuției de asigurări sociale de sănătate și de asemenea vor primi tabelele de plată cu drepturile cuvenite pensionarilor.

Articole similare

Back to top button