Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Seismologul Radulian despre cutremure: „Sunt cele mai mari înregistrate vreodată în zonă”

Mircea Radulian, cercetător științific la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat marți, 14 februarie, că seismele înregistrate în ultimele două zile în Oltenia, cu magnitudini de 5,2 și 5,7, sunt cele mai mari produse vreodată în această zonă. Același lucru a fost declarat de directorul INFP, care a spus și că e o surpriză activarea acestei zone, potrivit libertatea.ro.  Mircea Radulian a precizat că seismul de marți, 14 februarie, a fost la nord de Târgu Jiu, în aceeași zonă în care s-a produs și primul cutremur. „Avem de-a face cu faimosul dublet. Deci, sunt două cutremure de magnitudini apropiate, mai mici precum cele din Turcia, care s-au produs la intervale scurte de timp”, a anunțat cercetătorul. Radulian declară, de asemenea, că “Este o activitate foarte neobișnuită pentru zona asta. Avem de-a face cu două cutremure mai mari și sunt cele mai mari cutremure înregistrate aici vreodată. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o intensificare semnificativă a activității din această zonă, neașteptată pentru noi, fiindcă nu avem în trecut ceva asemănător.”

Seismologul a adăugat: „Urmează să analizăm de ce s-au întâmplat aceste cutremure, ce legătură au între ele, dacă au vreo legătură cu acest context în care s-au produs și cutremurele din Turcia”. El a explicat că pe toată zona de-a lungul Carpaților sunt cutremure de suprafață. „Activitatea o cunoaștem și nu e o surpriză. Singură surpriză este că avem un nivel de activitate mai mare decât cu ce eram noi obișnuiți în această zonă. Au mai fost cutremure în zona asta și peste 5, dar acum e o activitate crescută”, a spus Radulian. „Vor mai fi replici. Acest cutremur va avea replici, exact ca și în Turcia. Acolo s-a produs un alt cutremur puternic și el va genera la rândul lui niște replici, care nu ar trebui să depășească magnitudinea 4. În general, sunt mai mici”, a mai spus cercetătorul.

Articole similare

Back to top button