ActualitateSliderSocialUltima ora

Primăria Săcelu: proiect pentru reabilitarea culei Casa Moangă- Pleșoianu

Printr-un comunicat de presă, Primăria localității Săcelu anunță faptul că a depus un proiect ce prevede reabilitarea culei Moangă – Pleșoianu, o clădire de mare importanță istorică, aflată într-un avansat stadiu de degradare.

“Primăria Săcelu a depus un proiect de salvare a culei Moangă – Pleșoianu, o clădire aflată în stare avansată de degradare, dar cu un istoric și o arhitectură ce trebuie să fie transmise mai departe. Proiectul a fost depus în cadrul apelului destinat rutelor turistice și promovării culelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

Cula Casa Moangă – Pleșoianu este o clădire monument istoric din 1972, situată în curtea taberei de agrement din Săcelu, și care a fost de nenumărate ori subiect de știre negativă despre prăbușirea patrimoniului local.

Acest proiect, depus de Primăria Săcelu, este prima încercare a autorităților de a salva monumentul istoric.

În demersul său, Primăria a primit sprijinul consilierului județean Sergiu-Mihail Olaru, un promotor și susținător al păstrării patrimoniului și dezvoltarea economică prin resursele pe care le avem în comunitate, dar și al Consiliului Județean Gorj.

A fost totodată și primul proiect pe PNRR scris de angajații din cadrul primăriei.

Cula Casa Mangă-Pleșoianu este ridicată de ispravnicul Vasile Moangă în 1972, cel care dă și numele unei case din Târgu Jiu. Casa este construită cu parter și etaj, iar acoperișul era cu șiță. Clădirea este importantă pentru comunitate și pentru că de ea și unul dintre proprietari- Dumitrache Săceleanu- se leagă și numele comunei: Săcelu.

Ulterior, casa tip culă a fost lăsată moştenire unei nepoate a lui Dumitrache Săceleanu, Octavia Pleşoianu, ajungând în proprietatea statului prin naţionalizare.

Planul primăriei este de a reda cula circuitului turistic și organizarea mai multor evenimente culturale.

Proiectul prevede lucrări de reparații și consolidare, racordare la energie, amenajare peisagistică, realizarea unui iluminat arhitectural și pregătirea clădirii pentru primirea vizitatorilor.”

Tor prin intermediul comunicatului Gheorghe Dumitrelea, primarul localității Săcelu, a transmis:

”Suntem bucuroși că am reușit să depunem acest proiect, sperăm să obținem și fondurile pentru salvarea acestei clădiri emblematice. Din păcate, din bugetul local nu am avea cum să facem reparațiile necesare și se prăbușește o bucată din istoria noastră. Dacă vom reuși să obținem bani pentru culă, atunci vom putea dezvolta și zona, prin turism. Le mulțumesc tuturor pentru ajutor. Aceasta este prima etapă a acestui proiect, după care, în cazul unui răspuns afirmativ, vom trece la elaborarea documentațiilor și studiilor de fezabilitate.”

Articole similare

Back to top button