Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

CJ Gorj solicită includerea AHE Valea Sadului – Vădeni în lista finanțărilor din REPower EU

Consiliul Județean Gorj a înaintat ieri, 24.11.2022, o adresă către Guvernul României, Ministerul Investițiilor Europene și Ministerul Energiei, prin care solicită includerea proiectului de investiții „AHE a Râului Jiu pe sectorul Valea Sadului – Vădeni” în lista proiectelor finanțate prin REPower EU.

Solicitare vine în contextul lansării în procedură de transparență decizională a proiectului de Ordonanță de urgență privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, în care sunt incluse doar două proiecte.

Având în vedere că REPower EU este orientat către investiții aflate în diferite etape de execuție, includerea AHE Valea Sadului – Vădeni este esențială, atât prin prisma anvergurii proiectului cât și prin cea a stadiului actual de execuție, de peste 50%.

De precizat că nu este primul demers pe care Consiliul Județean Gorj îl face în acest sens, în luna mai a anului 2018 fiind înaintată o solicitare similară, prin care se solicita găsirea unei soluții pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții.

Folosințele complexe de apa ale acestui obiectiv de investiții, privind funcțiile non-energetice, sunt următoarele:

  • Asigurarea cu apă privind irigarea unei suprafețe de 74 000 ha teren agricol în județele Gorj și Dolj
  • Asigurarea unui debit suplimentar în aval de 7,5 mc/s cu asigurarea de 97 % pentru alimentarea cu apă a localităților și obiectivelor industriale și economice de pe cursul inferior al Jiului
  • Apărarea împotriva inundațiilor a localităților, obiectivelor economice și căilor de comunicație din zonă, pentru care este prevăzut un volum de atenuare de aproximativ 62 milioane mc.
  • Asigurarea îmbunătățirii calității apei, prin sedimentarea suspensiilor transportate pe râul Jiu și de la industria din bazinul superior al Jiului.
  • Scoaterea de sub limita inundării și redarea a circa 711 ha de terenuri agricole
  • Crearea unui rezervor unui rezervor important de apă care va influența favorabil microclimatul și va permite dezvoltarea zonei.

Toate acestea vin în contextul în care după emiterea unei autorizații de construcție de către Consiliul Județean Gorj, DNA, Serviciul Teritorial Alba Iulia a deschis un dosar penal instituției.

“ la data de 14.10.2021 pe rolul DNA-ST Alba – Iulia, a fost întregistrată sub numărul de mai sus ( n.r. dosar nr.100/P/2021), sesizarea privind presupuse fapte de corupție săvârșite în legătură cu implementarea proiectului “Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu” , pe sectorul Livezeni – Bumbești

Prin ordonanța procurorului din data de 27.12.2021 s-a dispus urmărirea începerii penale “in rem” sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:

  • Infracțiunea prevăzută la art. 52 lit c) rap. la art.28
  • Abus în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuă,prevăzută de art.13 din legea nr.78/200 rap.la art.297 alin.1 Cod penal,cu reținerea art.35 alin 1 Cod penal
  • Abuz în serviciu,prevăzută la art.297 alin.1 Cod penal
  • Învestigare in abuz la serviciu,prev.de art.297 alin 1 Cod penal rap. la art 47 Cod penal
  • Gestiune frauduloasă,prev,de art. 242 alin 1 Cod penal
  • Fals intelectual,faptă prev.de art.321 alin 1 C.penal
  • Uz de fals,faptă prev.de art.323 C.pen.
  • Fals în declarații,faptă prev. și sancț de art.326 C.penal

Având în vedere că la nivelul Consiliului Județan Gorj se gestionează  înscrisuri necesare soluționării cauzei sub toate aspectele.

În temeiul art.170 din codul de Procedură Penală dispun:

  1. Predarea de către Consiliului Județean Gorj a documentației care a stat la baza emiterii autorizației de construire nr.16/2012.

  2. Dispoziția procurorului va fi adusă la îndeplinire prin înaintarea înscrisurilor solicitate la Servicul Teritorial Alba Iulia al Direcției Naționale Anticorupție.

  3. Documentele vor fi puse la dispoziție in copie certificată,după ce în prealabil au fost numerotate si schimbate spre neschimbare, făcându-se referire la numărul exact de file pus la dispoziție

  4. Se stabilește termen pentru realizarea activității dată de 30 noiembrie 2022.”

Importanța amenajărilor hidroenergetice de pe Jiu este vitală în contextul în care în afară de producția energetică putem beneficia de un adevărat sistem de irigații, util atăt Gorjului cât și vecinilor din Dolj. Inițiativa Consiliului Județean Gorj este una de lăudat și trebuie militat cu toate forțele politice ale județului ca acest lucru să intre în normalitate și ca aceste investiții să fie finalizate.

Articole similare

Back to top button