ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

Aviz favorabil privind salariul minim european

Marți, 12 iulie, europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a ieșit în mediul online cu o postare prin care făcea un anunț important. Conform postării sale, directiva privind salariile minime adecvate din Uniunea Europeană a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și faceri sociale din Parlamentul European. Conform declarațiilor lui Tomac, în luna septembrie va exista un acord în plenul Parlamentului European, urmând ca statele membre să transpună apoi directiva.

“Suntem cu un pas mai aproape de intrarea în vigoare a Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din care fac parte, a dat aviz favorabil acordului obținut luna trecută între instituțiile europene.

În septembrie, vom aproba acest acord în plenul Parlamentului European și, după acest vot, statele membre nu vor mai avea nicio scuză pentru a nu-și proteja cetățenii de sărăcia în muncă. Este un proces greu, cu foarte mulți pași și pe care l-am urmărit de la bun început, însă așa funcționează lucrurile când vorbim de schimbarea vieților a 450 de milioane de cetățeni.” 

Cum s-a ajuns la acest acord pentru un „salariu minim adecvat” în fiecare stat membru UE? Ei bine, 21 de state dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au deja o politică de salariu minim, acesta variind la 1 ianuarie 2022 de la 332 de euro pe lună în Bulgaria la 2.257 de euro pe lună în Luxemburg. În România, conform datelor de pe Eurostat, salariul minim pe lună atinge valoarea de 515 euro, fapt ce poziționează țara noastră pe locul 19 în clasamentul salariilor minime.

Prin prisma acestei directive se urmărește întocmai stabilirea unor standard de decență precum puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor.

“Directiva stabilește standarde de decență ce vor trebui luate în considerare la stabilirea salariului minim, cum ar fi puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor. De asemenea, stabilește valori orientative, precum 60% din salariul median și 50% din salariul mediu la nivel de țară. Potrivit acestor valori orientative, ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%.

În plus, rolul negocierilor colective în protecția angajaților este evidențiat. Astfel, statele care au un procent mai mic de 80% al acoperirii forței de muncă prin contracte colective vor trebui să conceapă un plan de acțiune în vederea creșterii treptate a acestui procent.

În aceste momente grele, o reglementare a salariilor minime la nivel european este absolut necesară. Cetățenii români care muncesc nu trebuie să se mai confrunte cu sărăcia!”

Articole similare

Back to top button