Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Ajutoare de la APIA pentru motorină

Ajutorul de stat acordat de APIA pentru motorina utilizată în agricultură, se adresează fermierilor și reprezintă un sprijin adresat acestora, începând cu anul 2014. Există reglementări în acest sens și anume Hotărârea de Guvern numărul 1174/2014 și Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale numărul 1727/2015.

Ajutorul de stat se acordă în două etape. Prima etapă care trebuie parcursă constă în depunerea unei cereri, în luna decembrie a anului în curs, pentru anul următor, pentru obținerea acordului prealabil de finanțare. În cererea respectivă, fermierii își vor stabili un program de activități pentru anul ce va urma, pentru trimestrele aferente anului următor, și o estimare a lucrărilor și a consumului de motorină ce va fi utilizat. În anul calendaristic următor fermierii vor trebui să depună cereri de plată pentru motorina utilizată în agricultură în fiecare trimestru, în luna următoare încheierii trimestrului.

De menționat este faptul că, ajutorul se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, pentru anul 2022 această diferență fiind de aproximativ 1,6 lei/litru.

Anul acesta, au fost depuse 17 cereri pentru primul trimestru, valoarea totală a ajutorului acordat fermierilor fiind de 55.539 de lei.

Articole similare

Back to top button