ActualitateSliderSocialUltima ora

Grevă în sistemul de învățământ

Salariații sistemului de învățământ, membri ai celor două federaţii reprezentantive – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” – au intrat astăzi în grevă de avertisment,  între orele 11:00-13:00.

Decizia suspendării temporare a desfășurării programului de lucru a fost luată de FSLI şi de FSE “Spiru Haret” după referendumul intern întreprins de cele două organizaţii în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

Cele două organizaţii sindicale susțin faptul că guvernul a refuzat negocierile cu reprezentanții lor și nu au luat măsuri concrete care să răspundă nemulțumirilor adresate. Aceste nemulțumiri sunt cauzate de veniturile cadrelor didactice, condițiile de muncă și finanțarea sistemului de educație.

1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic).

  1. Alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanțarea educației.
  2. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru 153/2017.
  3. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017.
  4. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă.
  5. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.” reprezintă revendicările sindicaliștilor din învățământ.

Articole similare

Back to top button