Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Cu legea 197, din nou la București!

După întâlnirea de săptămâna trecută între parlamentarii de gorj, prefect, președintele C.J.Gorj și reprezentanții celor patru federații sindicale, s-a semnat o Minută în urma căreia s-au stabilit pașii ce urmează să fie făcuți pentru aplicarea legii 197/2021.

La această întâlnire au fost abordate aspecte ce țin de aplicabilitatea Legii nr.197/2021, în care personalul din unităţile de producție a energiei electrice, in termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unitățile de extracție a cărbunelui, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru un stadiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în astfel de activităţi.

Atât parlamentarii coalitiei de guvernare cât şi preşedintele Consiliului Judetean Gorj, au scos în evidenţă faptul că tehnica legislativă nu permite emiterea unei ordonante de urgentă de către Guvern în timp ce există pe circuitul de avizare/dezbatere în Parlamentul României, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L.475/2021).

Această propunere legislativă va fi dezbătută în Senatul României la mijlocul luni decembrie, ulterior şi în Camera Deputaților (cameră decizională) urmând ca până la sfârşitul lunii februarie legea să fie adoptată şi să producă efecte.”

 

 

În cadrul acestui DIALOG DESCHIS de la Prefectura Gorj, s-a stabilit ca în data de 14 decembrie, adică ieri, la Palatul Parlamentului să aibă loc o nouă întâlnire pentru discuții, întâlnire care a avut loc și în urma căreia s-au tras câteva concluzii.

”Mă bucur că am reușit să ne așezăm cu toții la aceeași masă pentru a discuta despre problema muncitorilor care lucrează în condiții grele, spre a cărei soluționare ne-am implicat foarte mult. Așa cum le-am transmis și la întâlnirea care a avut loc la Târgu Jiu săptămâna trecută, situația își va găsi rezolvarea într-un timp relativ scurt. Proiectul de completare a Legii 197/2021 a trecut deja de Senat, iar odată ajuns în Camera Deputaților va fi supus votului parlamentarilor și transmis spre promulgare. Acest lucru se va întâmpla la începutul sesiunii parlamentare din luna februarie. Colegii din Parlament și-au luat angajamentul ferm că vor susține acest proiect, astfel încât Legea 197/2021 să poată fi aplicată în interesul angajaților din Complexul Energetic Oltenia, dar și din alte unități în care oamenii muncesc în condiții grele”, a declarat Mihai Weber, președintele PSD Gorj.

Întâlnirea a avut loc în sala care găzduiește Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din cadrul Parlamentului și au fost prezenți Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, deputatul Adrian Solomon precum și reprezentanții angajaților din Complexul Energetic Oltenia și Sucursala CNE Cernavodă.

La întâlnirea a participat și Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, cel în care se pun toate speranțele în aplicarea legii 197/2021.

Reacțiile după această întâlnire au apărut imediat, astfel că mediul on-line a fost asaltat de fel și fel de comentarii. Unul dintre oamenii care a protestat de la început în Piața Prefecturii, a transmis pe pagina sa de socializare că nu este ce și-au dorit cei care au protestat timp de aproape un an și le-a bătut obrazul parlamentarilor cât și liderilor de sindicat care au reprezentat minerii și energeticienii.

“Bună dimineața stimați colegi!

Iată concluziile și rezultatele celor două întâlniri, avute de Comisia de negociere a CCM, cu reprezentanții partidelor de guvernământ, transmise de reprezentanții SMEO

La aceste comunicate, ascultând și stenograma ședinței de la București, aș avea de făcut câteva comentarii:

  1. “Amendamentul” Domnului Weber se referă doar la cei care au avut Grupa I de muncă înainte de 01.04.2001, noi fiind încadrați în Grupa a II-a în acea perioadă!
  2. Domnii sindicaliști au făcut propunerea ca de reducerea cu 13 de ani a vârstei de pensionare să beneficieze absolut toți lucrătorii, inclusiv TESA, pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani. Dar nu ne spun nimic despre cei care nu vor atinge acest stagiu în C E OLTENIA!!!
  3. Ne povestesc că la jumătatea lunii februarie va fi votat acest proiect de lege, iar până la sfârșitul lunii va fi pus în aplicare!!!

IMPOZIBIL – după vot, legile stau 5 zile la Curtea Constituțională și alte 20 de zile la Promulgare!!!

  1. Principala temă a discuțiilor, atât la Tg. Jiu, cât și la București, a fost CRITICAREA LEGII 197/2021, a Deputatului Miruță și a celor care s-au bătut pentru ea! O Lege foarte proastă, care recunoaște CONDIȚIILE SPECIALE DE MUNCĂ pentru lucrătorii din C.E.OLTENIA! Ceea ce onorabilii sindicaliști nu au reușit să facă, nici măcar nu au încercat! Dar au avut grijă să se lipească la ea!!!
  2. Comisia de negociere a CCM, s-a întors de la București, cu sacul plin, de PROMISIUNI!

Una dintre ele era aceea că Ministru Budăi, vă confirma promisiunile la un post TV, la ora 21.00. Dar a UITAT!

Personal, am ajuns la următoarele concluzii:

  1. Politicienii, au demonstrat din primele 8 ore că MINT!
  2. Liderii de Sindicat încearcă introducerea în lege a personalului TESA, acela puțin care a mai rămas, și nu am nimic cu acești oameni, dar vânzând drepturile muncitorilor, ca de fiecare dată!!!

Dacă în Legea 197/2021 este prevăzut Stagiul de cotizare 25 de ani, voi veniți cu 30 de ani??…

Ca să ne ajutați?????

Nu vă este rușine?????????

NOROC BUN!”

În acest moment în carierele din companie s-a reluat lucrul. Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au fost nevoiți să tragă un semnal de alarmă și să anunțe că aceste proteste crează prejudicii companiei care se vor răsfrânge asupra protestatarilor.

Ion Rușet, Consilierul Directoratului C.E.Oltenia, a declarat la Gorj Tv că aceste proteste sunt ilegale.

Și conducerea companiei, a transmis ieri un comunicat în care invită reprezentanții celor patru federații sindicale să-și trimită reprezentanții în data de 20 decembrie în vederea negocierii și încheierii unui act adițional la Contractul Colectiv de Muncă.

 

 

 

Articole similare

Back to top button