Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderUltima ora

Măsura 4.1.1. în consultări cu mediul de afaceri!

Pandemia provocată de virusul COVID, a dat peste cap și mediul de afaceri din România. Oficiul Național al Registrului Comerțului atrage atenția asupra situației îngrijorătoare în care a ajuns România. Închiderea unui număr mare de firme, într-un anumit context înseamnă foarte mulți șomeri fără posibilitatea de reintrare pe piața muncii.

În primele cinci luni ale anului, 5249 de firme și-au suspendat activitatea pe teritoriul României. Cifra este mare dar dacă se face o comparație cu aceeași perioadă a anului 2020, când pandemia a fost la început, constatăm că cifrele au crescut în 2021 față de 2020 cu un procent de 25,28 %.

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.425 (+25,77%), alte activităţi de servicii – 586 suspendări (+31,69%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 412 suspendări (+15,7%).

În acest sens, programele de sprijin oferite de România au fost puține spre zero.

Dan Vîlceanu, Ministul Investițiilor și Fondurilor Europene, a demarat o consultare cu mediul de afceri în privința masurii 4.1.1., măsură ce are ca scop înlocuirea celebrei măsuri 3.

Cele câteva concluzii pe care ministrul Vîlceanu le-a reținut după întâlnirea cu mediul de afaceri fac referire la suma din acest grant și criteriul de departajare.

“Astăzi a avut loc o consultare cu mediul de afaceri privind ghidul solicitantului aferent măsurii 4.1.1., un grant de investiții foarte așteptat.

În urma discuțiilor am luat câteva decizii:

Am adus modificări asupra sumei care poate fi accesată precum și asupra criteriilor de departajare. Astfel, o firmă va putea solicita un grant de investiție de cel mult 5 ori valoarea cifrei de afaceri pe care a înregistrat-o în anul 2019.

Am ajuns la o concluzie privind criteriul de departajare.

– până la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat și ierarhizate în funcție de punctajul obținut.

– În a doua etapă, în ordinea punctajului obținut, dosarele vor fi evaluate în funcție de criteriul verde (40% din punctaj) și doar până la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro.

– Numărul minim de puncte pe care un proiect trebuie să îl obțină ca să fie eligibil pentru finanțare este de 70.

În cazul în care vor exista proiecte cu punctaj egal, criteriile de departajare vor fi:

  1. ponderea echipamentului tehnologic din valoarea totală a proiectului;
  2. numărul locurilor de muncă nou create.
  3. data și ora depunerii proiectului.

Valoarea minimă a unui proiect va fi de 50.000 euro și de maximum 1 milion de euro.

Valoarea totală a prezentei scheme de ajutor de stat va rămâne 358 milioane euro.

I-am asigurat pe toți participanții că nu se va repeta eșecul Măsurii 3.

Îmi doresc să punem în consultare publică ghidul de finanțare pentru că avem nevoie de investiții și de beneficiari care propun activități sustenabile.

Doar cu investiții putem crea locuri de muncă și putem crește nivelul de trai din țara noastră.

Au participat la discuție colegi din minister, dar și reprezentați ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ai Asociației Teritoriale pentru Energie și Eficiență Energetică, ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), ai Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România, ai Asociației Consultanților în Management din România (AMCOR), ai Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, ai Patronatului Consultanților pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și alți reprezentanți ai mediului de afaceri.”, a scris ministrul Dan Vîlceanu pe pagina sa de socializare.

Articole similare

Back to top button