Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderUltima ora

Testări medicale gratuite la Negomir

Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge anul acesta în cinci județe, printre care și județul Gorj.

Peste o mie de persoane sunt testate gratuit în cadrul caravanei de testări gratuite din mediul rural “Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Ecografii mamare, mamografii, dermatoscopii, EKG, indice de masa corporală, teste de glicemie, teste HPV, analize de sânge sunt efectuate de medici şi studenţi la Medicină din Bucureşti şi Craiova.

Caravana este la a şaptea ediţie consecutivă şi anul acesta ajunge în 10 localităţi din 5 judeţe: Vâlcea, Olt, Prahova, Ialomiţa şi Gorj. Locul şi orele pentru testări sunt afişate la Primărie şi în alte puncte importante din fiecare sat. Accesul la testări se face doar pe bază de programare.

La intrarea în spaţiul de testare se va face un triaj epidemiologic, iar toţi cei prezenţi, fie medici, fie pacienţi, vor respecta regulile de protecţie: vor sta la distanţa corespunzătoare, vor purta măşti şi vor folosi dezinfectant.

Pentru a lua şi mai multe măsuri de protecţie şi a nu expune populaţia din sat la risc, toată echipa medicală şi organizatorică este, fie vaccinată împotriva COVID-19, fie testată.

În Gorj, caravana va ajunge în data de 3 aprilie, în comuna Negomir. Primarul consideră că această campanie este extrem de folositoare, iar localnicii au răspuns și invitației într-un număr mare. 200 sunt deja înscriși și urmează a fi programați în funcție de nevoi.

Campania „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Asociația Pacienților Cronici din România.

Cezar Irimia, președintele FABC, susține că această campanie a început ca o campanie pentru cancerul de sân, dar ulterior din pricina nevoilor variate ale oamenilor, aceasta a devenit mai complexă.

„Caravana aceasta a început ca o campanie pentru cancerul de sân, numai că de-a lungul anilor am adăugat atât de multe investigații medicale, pentru că am văzut nevoile oamenilor și dorința lor de a se testa, încât am ajuns să organizăm probabil cea mai complexă caravană din acest moment din țară. Anul acesta adăugăm analize de sânge (hemogramă și PSA) și teste HPV.”

Pe lângă testări, caravana include și o componentă puternică educativă – pacienții primesc informații despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian și melanom, dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge.

”Un alt beneficiu al caravanei este că medicii și studenții stau ceva mai mult de vorbă cu oamenii și le răspund la întrebări. Nu trebuie lăsată pe locul doi starea psihică a pacienților. Vestea unui diagnostic poate dărâma o întreagă familie, iar sprijinul psihologic și empatia medicilor sunt la fel de importante ca terapia.”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

În cele 6 ediții precedente caravana a ajuns în 30 de județe din țară, unde au fost testați peste 6.000 de persoane din sate, cu ajutorul a peste 400 de medici și studenți voluntari.

Articole similare

Back to top button