Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateCulturaSliderUltima ora

Manifestări cu ocazia Zilei Brâncuși

Cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, împreună cu Consiliul Județean Gorj, Ministrul Culturii și Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, organizează în perioada 18 – 19 ebruarie, Colocviile Brâncuși.

Manifestările dedicate sărbătorii naționale „Ziua Brâncuși” se deschid începând cu ora 10 cu vernisajul expoziției „Brâncuși, contemporanul meu” al sculptorului Costel Păun, precum și cu expoziția de carte Brâncuși. Expozițiile vor fi prezente în cadrul sălii de expoziție CJCPCT Gorj.

În continuare, va fi prezentat un moment evocator creat de CJCPCT și Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, cu tema „Brâncuși și Maria Tănase”, unde va fi expusă publicului marea poveste de dragoste dintre cei doi.

Începând cu ora 17:00, iubitorii de cultură vor putea admira lucrări ale artiștilor din cadrul Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar cărți și reviste dedicate lui Brâncuși.

Vineri, manifestările vor începe în Parcul „Coloanei fără Sfârșit” unde Asociația culturală „Tătărăscu” și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” organizează începând cu ora 10:00, expoziția națională de desene în creion și cărbune „Întâlnire cu Brâncuși”, cu lucrări ale elevilor din țară, dar și din diaspora.

Iubitorii de artă sunt așteptați în continuare la Galeriile Municipale de Artă, să admire vernisajul expoziției „Obiect.Culoare.Desen. Instalație”.

Expoziții cu specific brâncușian vor fi prezente și la nivelul Muzeului Județean.

După-amiaza va continua în aceeași notă, cu o lansare a poemului cinematografic „Omagiu lui Brâncuși, pe Calea Eroilor”. Proiecția va avea loc la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” vernisează începând cu ora 18:00, expoziția de grafică „Desene în limba română” a artistului plastic Florin Preda Dochinoiu. În sălile muzeului se vor desfășura momentul artistic „Brâncuși-drumul spre devenire” susținut de elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” și recitalul cvartetului „Accente”.

De asemenea, tot cu ocazia acestei sărbători, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează pe data de 19 februarie și un concurs online unde elevii atât din țară, cât și din străinătate pot participa cu diferite portrete, cele mai frumoase fiind premiate.

Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Articole similare

Back to top button