Violența în familie ia amploare
Multe familii au de suferit în urma abuzurilor, violenței și a amenințărilor. Simplele certuri pot degenera și pot avea consecințe grave, de mult ori fiind nevoie de intervenția oamenilor legii pentru aplanarea conflictulului. Doar anul trecut în Gorj au fost emise aproape 200 de ordine de protecție provizorii, pentru o perioadă de 5 zile.
Cele mai multe cazuri de violență în familie au fost întâlnite în mediul rural. Nici anul acesta statisticile nu par să intre într-un trend descendent. Doar weekendul trecut au fost emise 5 astfel de ordine de protecție pentru infracțiuni de violență în familie, ori amenințare.
Victimele agresiunilor rămân de cele mai multe ori cu traume și de teama unor noi abuzuri ori în ideea că lucrurile se vor schimba la un moment dat, autoritățile nu sunt anunțate, iar violența se repetă frecvent. Victimele trebuie să știe că este necesară alertarea poliției în cazul în care suferă acte de violență sau amenințări, în special pentru protecția lor.
Sunt cazuri în care agresorii încalcă aceste ordine de protecție, însă în această situație vor petrece noaptea în custodia poliției. În termenul de 5 zile, oamenii legii prezintă unităților compatente situația în care a fost constatată săvârșirea infracțiunii, ordinul de protecție putând fi prelungit pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, făptașii se vor alege și cu dosar penal pentru nerespectarea prevederilor unui ordin de protecție provizoriu.
De cele mai multe ori, violența este folosită pentru a intimida, umili sau înfricoșa victima. Bărbații deseori folosesc violența împotriva partenerelor lor intime, inclusiv asupra actualelor sau fostelor soții, prietene ori partenere.