Violența domestică, tot mai des întâlnită!
În perioada 31 decembrie 2021 – 3 ianuarie a.c., polițiștii gorjeni au intervenit în 33 de cazuri de violență domestică, ocazie cu care au fost întocmite dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie, lovire sau alte violențe, amenințare și nerespectarea măsurilor impuse printr-un ordin de protecție.
În 12 dintre situații, poliţiştii care au intervenit la cazurile de violenţă domestică, au emis, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile.
În patru din cauzele penale, în urma probatoriului administrat, polițiștii au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, patru bărbați bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea măsurilor impuse printr-un ordin de protecție provizoriu.
•
Reamintim că de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţi provizoriu pentru 5 zile.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, precum evacuarea locuinței, păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.