Victor Banța: 4.000 de cutremure și nicio măsură concretă la Târgu Jiu

Victor Banța, fost prefect de Gorj și fost secretar general adjunct în Ministerului Dezvoltării, trage un semnal de alarmă și spune că, de la cutremurul din februarie 2023, cel mai puternic înregistrat în zonă, cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter, în județul Gorj au avut loc peste 4.000 de seisme, însă autoritățile nu au luat măsuri concrete. Clădirile afectate au rămas neconsolidate, iar angajații continuă să fie expuși riscurilor. În acest context, Victor Banța a transmis o nouă scrisoare deschisă adresată Consiliului Local Târgu Jiu.
Victor Banța s-a declarat dezamăgit de faptul că autoritățile locale nu au evaluat clădirile cu risc seismic. Fostul secretar general adjunct în Ministerului Dezvoltării a făcut apel la consilierii locali și le-a cerut să inițieze în regim de urgență un proiect de hotărâre pentru a evalua vizual toate clădirile din municipiul Târgu Jiu.
,,Au trecut mai bine de 2 ani de când pământul s-a zguduit atât de tare la Târgu Jiu și în munții Vâlcanului încât mulți dintre noi și acum ne aducem aminte, cu groază, orele petrecute afară, sub cerul liber, ori în autoturisme, de teama cutremurelor care ne-au încercat. Din acea lună fatidică, februarie 2023 și până în prezent, mai mult de 4.000 de cutremure au avut loc în zona noastră.
Cu toate acestea administrația locală tace cu sânge rece și nu acționează în baza prerogativelor legale pe care le are. În afara unor mici reparații la acoperișul Primăriei Târgu Jiu, nici acelea foarte consistente, nu s-a mai întreprins nimic. Nu este vorba de a arunca bani fără folos. Este vorba de doar de minimul necesar care trebuia întreprins în perioada imediat următoare acelei serii de cutremure din luna februarie 2023.
Este vorba de „Evaluarea vizuală rapidă”, obligatorie conform legii și care ar fi trebuit să fie finalizată în cel mult o lună. Conform legii și în baza grijii pe care orice om gospodar din fruntea urbei pe care o păstorește ar trebui să o aibă, era prioritară evaluarea cel puțin vizuală a clădirilor la nivelul Zonei Metropolitane. Ne izbim din nou de această „Zonă Metropolitană”, iată încă un rol important pentru care ar trebui păstrată.
Reglementarea Tehnică, RTC 10 – 2022 – „Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor„, elaborată și aprobată de Ministerul Dezvoltării încă din 14.12.2022, este o procedură de evaluare seismică simplă, fără analiză inginerească de detaliu, ce are la bază informații privind efectul cutremurelor asupra fondului construit.
Prin evaluare vizuală rapidă se stabilește un punctaj de prioritate pentru realizarea investițiilor de punere în siguranță a clădirilor față de acțiunea seismică. Punctajul este stabilit considerând caracteristicile de vulnerabilitate seismicăale clădirilor conform sistemului de asigurare a calității în construcții. Informațiile pentru evaluarea vizuală, conform prevederilor legale în vigoare, sunt stabilite minimal astfel încât inspecția să se poată realiza de pe domeniul public, prin observarea clădirii dinspre exterior, fără a fi necesar accesul în imobil, indiferent de forma de proprietate a acestuia.
Pentru evaluarea vizuală rapidă a unei clădiri se pot folosi informații din baza de date privind fondul construit, care există în administrarea municipalității și imagini din surse publice disponibile.
Metodologia de evaluare vizuală rapidă se utilizează în cazul clădirilor publice, a lucrărilor de artă pentru infrastructura de transport și a clădirilor rezidențiale multifamiliale, indiferent de forma de proprietate, având următoarele funcțiuni:
- a) locuințe multifamiliale – blocuri;
- b) funcțiuni asimilabile locuirii – hoteluri, cămine studențești, de copii și de bătrâni etc.;
- c) ocrotirea sănătății – clinici, spitale, ambulatorii etc.;
- d) administrație publică – sedii de instituții publice;
- e) comerț și servicii – magazine, mall-uri etc.;
- f) educație – creșe, grădinițe, școli, universități etc;
- g) activități culturale, sport, turism – stadioane, monumente istorice, obiective turistice etc.;
- h) gospodărie comunală, activități energetice și tehnico-edilitare – rezervoare pentru apă, baraje etc;
- i) alte funcțiuni specifice sistemului de protecție civilă – pasaje, poduri, pasarele, turnuri CET etc.
Prin aplicarea Normativului RTC 10 – 2022, rezultă un punctaj aferent fiecărui obiectiv și apoi, ordonându-le descrescător într-un tabel, se poate trece la expertizarea la risc seismic a celor mai grav afectate clădiri, prioritizându-le și cheltuind banii publici eficient și sigur.
Este o acțiune foarte simplă care nu necesită decât un act de voință și câteva deplasări în teritoriu, într-un interval de maxim o lună, pentru câteva zeci de funcționari din administrația locală.
Este o acțiune în sarcina administrației publice locale și care, timp de mai bine de 2 ani la Târgu Jiu, a fost trecută în uitare punând zeci de clădiri și vieți omenești în pericol în cazul unor noi cutremure.
Excepții fac:
Palatul Administrativ al județului Gorj pe care, împreună cu prefecții, am reușit să-l obiectivăm, acțiunile pentru reabilitare fiind deja în curs la Compania Națională de Investiții și
Muzeul Județean Gorj pe care, împreună cu președintele CJ Gorj , am reușit să-l punem în lista de reabilitare a Programului Național pentu Consolidarea Clădirilor la Risc Seismic gestionat de Ministerul Dezvoltări
La o simplă aruncare a privirii pe străzile Târgu Jiului observăm cum turlele unor biserici, monumente istorice, sunt crăpate și stau să cadă, cum unele blocuri de locuit au fisuri în structura de rezistență ori în pereți și cum sedii ale unor unități de învățământ se află în aceeași situație.
Fac apel la conștiința dumneavoastră, doamnelor și domnilor consilieri locali care reprezentanți locuitorii municipiului Târgu Jiu în Consiliul Local, indiferent de coloratura politică, să inițiați, în regim de URGENȚĂ, un proiect de hotărâre a consiliului local pentru a evalua vizual rapid toate clădirile din municipiul Târgu Jiu, urmat de mai multe proiecte de hotărâri pentru reabilitarea celor mai grav afectate! Apoi, pe baza datelor obținute și după ierarhizarea clădirilor, mă pun la dispoziția voastră cu întreaga mea experiență pentru a accesa finanțarea NERAMBURSABILĂ din cadrul Programului Național pentru Consolidarea Clădirilor la Risc Seismic (și subprogramele acestuia), pe care Ministerul Dezvoltării l-a conceput pentru autoritățile locale aflate în zonele de risc seismic printre care se află și Zonă Metropolitană Târgu Jiu.
Stimați consilieri locali ai municipiului Târgu Jiu : Nu lăsați să domine corupția la nivelul administrației locală ; Nu lăsați pe cei mai nocivi exponenți ai corupției să facă legea în Târgu Jiu! ” se arată în scrisoarea înaintată de Victor Banța Consiliului Local Târgu Jiu.