Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderUltima ora

Veste proastă pentru pietoni

În ziua de azi vedem tot mai multă lume pe stradă mergând cu faţa îngropată în telefonul mobil, sau mai rău în tabletă uneori. Adicţia de telefonul mobil e aşa gravă încât are şi nume, „nomofobie”. „Nomofobie” este un termen apărut acum 10 ani, inventat de un britanic şi înseamnă „anxietatea despărţirii de smartphone”. Este un acronim pentru „no-mobile-phone phobia” şi se pare că încă de prin 2008 lumea manifesta acest sindrom.

Utilizarea telefonului mobil în exces a devenit cauza mai multor accidente în ultima perioadă. Pentru a preveni astfel de incidente, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un proiect de lege prin care, în premieră, pietonii care stau cu ochii în telefonul mobil atunci când traversează strada vor putea fi amendați.

Ministerul anunță că, în practică, s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic. Astfel, pietenoii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați.

În perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni, potrivit datelor.

Pietonul merge practic mecanic și nu mai ține cont de regulile de circulație atunci când, de exemplu, poartă o discuție palpitantă la telefon, iar astfel toată atenția lui se concentrează în convorbire.

De asemenea, mai ales tinerii folosesc căștile pentru a asculta muzică atunci când merg pe stradă și de cele mai multe ori nu mai aud semnale sonore importante, cum ar fi claxonul unei mașini, ceea ce poate duce la tragedii în trafic.

Folosirea telefonului mobil în timpul traversării drumului va fi interzis, indiferent dacă este vorba despre o convorbire telefonică, scrierea unei mesaje, sau ascultarea muzicii în căști, ori accesarea unor anumite aplicații de ghidare, cum ar fi hărțile.

Pietonii care nu vor respecta măsura impusă de Ministerul Afacerilor Interne vor fi amendaţi cu minimum 145 de lei, dacă plata este realizată în 15 zile calanderistice, mai exact 2-3 puncte amendă.

În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, se arată în proiectul MAI.

În cazul bicicliștilor, MAI vrea să impună o nouă limită de viteză, adică 30km/h. Până la începutul lunii mai, proiectul pentru modificarea Codului Rutier va fi în dezbatere publică.

De asemenea, maşinile nepoluante, electrice vor trebui să se distingă în trafic de mașinile poluante, asigurându-se un regim prioritar. Aceste automobile vor trebui să aibă fondul reflectorizant de culoare albă şi literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, albastră, verde sau roşie.

Articole similare

Back to top button