Val de amenzi în sectorul alimentar
S-au împărțit 13 sancțiuni contravenționale săptămâna trecută în urma controalelor efectuate de inspectorii DSVSA Gorj. A plouat cu amenzi în sectorul alimentar, valoarea totală a acestora ridicându-se la aproape 60 000 de lei. Principalele nereguli depistate de autorități sunt legate fie de igiena necorespunzătoare a spațiilor, fie de produsele depozitate „la voia întâmplării” ori etichetate greșit.
Cele mai mari amenzi date se ridică la 10 000 de lei, în cazul a 4 unități alimentare și un conducător auto. În primul caz, vorbim despre o brutărie care a fost sancționată pentru deficiențe de întreținere și igienizare a spațiilor și echipamentelor. De exemplu, pavimentul era neigienizat, utilajele neîntreținute, pereții prezentau plăci de faianță dezlipite, iar tavanul avea porțiuni de vopsea exfoliată.
Tot pentru igiena precară a fost amendată și o pensiune-restaurant, pentru nerespectarea normelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor și echipamentelor. 10 000 de lei trebuie să plătească amenda pentru plafon cu infiltrații, suprafețe interioare neigienizate și depuneri masive de gheață la congelatoare.
Aceeași sumă a primit-o și un supermarket, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, fără lotizare și în vecinătatea produselor nealimentare. O situație și o sancțiune similară a fost întâlnită la o unitate de catering, pentru încălcarea normelor de igienă la depozitarea produselor alimentare. Mai exact, în camera frigorifică materii prime erau depozitate în vecinătatea preparatelor culinare.
Și un conducător auto a fost sancționat cu 10 000 de lei. Acesta comercializa produse alimentare direct din autoturism, care nici măcar nu era igienizat. Persoana care manipula alimentele nu deținea echipament de protecție și nici documente care să ateste controlul stării de sănătate.
Câte 1200 de lei au primit 3 rulote snack-bar, atât pentru echipamentul necorespunzător al angajaților, cât și pentru depozitarea cărnii în afara spațiilor frigorifice, iar un magazine alimentar a fost sancționat cu 600 de lei pentru că vânzătoarea nu avea echipament corespunzător.
Pentru deficiențe de întocmire a documentelor curente, o pescărie a primit avertisment scris, iar pentru comercializarea produselor alimentare fără a deține documente de înregistrare au fost sancționați doi producători particulari cu câte 1200 de lei.
Inspectorii au efectuat săptămâna trecută peste 140 de controale, care vor continua și chiar se vor intensifica în sezonul estival.