Urmările cutremurului de 5,7 în Târgu Jiu
Cutremurul de ieri, de 5,7 pe scara Richter, este cel mai puternic cutremur, cu cea mai mare intensitate seismică, ce a avut loc în Gorj în ultimii 100 de ani. Acesta a venit la doar o zi distanță după un alt cutremur de 5,3, care s-a produs în aceeași zonă. Institutul Național pentru Fizica Pământului a anunțat faptul că acest cutremur a fost urmat până acum de 94 de replici, iar în localități din zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade. Din fericire, nu au fost înregistrate victime până în momentul de față și nici locuințe care să aibă structura de rezistență puternic afectată.
Multe clădiri din oraș, cât și din alte localități ale județului au fost afectate de mișcările seismice, în sensul că discutăm de ziduri fisurate și coșuri care s-au dărâmat și au căzut de pe acoperișuri. Primăria Târgu Jiu este una din clădirile afectate în urma cutremurului, fiind și o clădire destul de veche. În aceeași situație se regăsește și Instituția Prefectului Gorj, unde s-a dărâmat tavanul.
Afectate sunt și blocurile din zona Debarcader, unde întâlnim aceeași situație în care coșurile au căzut de pe acoperișuri în urma seismului puternic de ieri. Oamenii sunt panicați. Aceștia declară că și-au petrecut noaptea în mașini sau au părăsit locuințele din oraș pentru a merge în mediul rural, unde se simt mai în siguranță.
În ideea de a nu pune oamenii în pericol, o parte din salariații Primăriei Târgu Jiu au fost relocați, până la finalizarea evaluării clădirii în care își desfășurau activitatea. Este vorba despre angajații Direcției Publice Comunitare Locale de Evidență a Persoanelor. Activitatea cu publicul din cadrul Primăriei Târgu Jiu se desfășoară în momentul de față doar online, iar activitatea din Prefectura Gorj și din cele două servicii comunitare, Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Gorj și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Gorj, a fost întreruptă în această zi.