Ungaria a declarat stare de urgență energetică. România se scaldă în indolență și nepăsare…….
“Guvernul Ungariei a declarat stare de urgență energetică și a aprobat un plan de șapte măsuri în planul energiei, care va intra în vigoare de la 1 august, a anunțat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, informează MTI.
Gergely Gulyas a explicat la o conferință de presă că războiul prelungit din Ucraina și sancțiunile impuse de Bruxelles Rusiei au dus la o creștere dramatică a prețurilor energiei în Europa, provocând o criză energetică pe mare parte din continent, arată Agerpres.
În același timp, a devenit clar în ultimele luni că, după cum stau lucrurile, Europa nu va avea, cel mai probabil, suficient gaz pentru sezonul de toamnă și iarnă, a notat el. Șeful de cabinet al premierului ungar a subliniat totodată că declararea stării de urgență energetică este în interesul protejării familiilor ungare și a resurselor energetice ale țării, menționând că guvernul urmează astfel exemplul altor câteva state europene.
Planul de șapte măsuri ce va intra în vigoare în august cuprinde între altele eliminarea plafonării prețurilor la utilități în cazul consumurilor peste medie, interzicerea exportului de combustibili, inclusiv gaz, și majorarea producției interne de gaz de la 1,5 la 2 miliarde de metri cubi.”, a scris astăzi profit.ro
În România, guvernanții împreună cu Ministerul Energiei bâjbâie după câteva măsuri ce doresc să fie aplicate pentru a securiza într-un fel sau altul ceea ce urmează să se întâmple din toamnă, o criză energetică majoră și o criză financiară. În timp ce alții redeschid carierele pe cărbune( Germania, Italia), noi închidem cu lejeritate ce avem sigur.
Cariera Roșia este cel mai bun exemplu de indolență și neputință.
Statul Român stă și se uită cum cea mai mare carieră de lignit din România are activitatea suspendată în urma unei decizii pripite a instanțelor de judecată.
Nu există măsuri concrete și clare în funcționarea carierelor din C.E.Oltenia, nu există un plan de întreținere a activității de minerit măcar la același nivel de acum, nu există un plan de investiții în utilaje. Cum celebra OUG adoptată de curând interzice investițiile de acest fel, ne întrebăm cum vor rezista utilajele într-o perioadă în care cererea de cărbune va crește.
Mai mult decât atât, o parte dintre mineri și energeticieni, acuză faptul că nu pot ieși la pensie în condițiile legii 197/2021 și protestează în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Protestele continuă până când această lege va fi aplicată așa cum a fost gândită și la Craiova și Motru.
Vicepreședintele Sindicatului Energia din Rovinari, Manu Tomescu, a făcut și astăzi un apel la colegii săi să fie prezenți la protest.
„Joi 14 iulie 2022, între orele 16:00-18:00 avem PROTEST în Piața Prefecturii din Tg-Jiu și la Motru!
Continuăm lupta prin care le cerem guvernanților să respecte Constituția României și să aplice în totalitate prevederile legii nr.197/2021!
Stimați colegi, beneficiile acestei legi sunt în primul rând pentru noi toți salariații care ne-am desfășurat și continuăm să ne desfășurăm activitățile în producție, indiferent de vârstă, însă tot această lege dacă este aplicată în totalitate, ea poate opri DISPONIBILIZĂRILE de la C.E.Oltenia, prin faptul că în urma PENSIONĂRILOR angajatorul este nevoit să facă ANGAJĂRI dacă se dorește continuitate în activitatea acestei companii!
Veniți la PROTEST alături de noi ca împreună să le cerem guvernanților să ne respecte munca noastră grea, și să deblocheze prevederile legii nr.197/2021, lege care asigură normalitatea și continuitatea activității în C.E.Oltenia, prin întinerirea forței de muncă din producție!
Vă salut și vă doresc tuturor numai bine!
Ne vedem la PROTEST….”, a scris Manu Tomescu pe pagina sa de socializare.