Ultimii nomazi din România
Din buni străbuni se știe că romii sunt împărțiți în mai multe categorii în funcție de meșteșugul practicat, de la rudari, lingurari, albieri, rotari la împletitori.
Această ultimă categorie se ocupă cu împletirea obiectelor din nuiele de tot felul, coșuri, mături, suporturi pentru sticle și multe alte obiecte pentru gospodărie. La baza produselor create de meșteșugarii împletitori stau stuful, papura, răchita și mesteacănul.
Această meserie tradițională a început însă să se piardă din motive diverse, iar în România, împletitorii au fost parțial încadrați în locuri de muncă salariată, în timp observându-se o scădere a cererii pentru produsele lor, care au fost înlocuite de obiecte din plastic sau din lemn produse industrial.
Totuși, ocupația tradițională nu a dispărut cu totul, încă găsindu-se în România împletitori care nu au renunțat la meșteșugul moștenit, deși acesta nu le aduce satisfacție materială. Un exemplu sunt cele două familii din Câmpulung , județul Argeș, pe care le-am întâlnit în comuna Polovragi.
Stând de vorbă am aflat că au plecat de acasă de mai bine de două săptămâni, pentru a-și vinde marfa. Tradiția de a cutreiera țara în lung și-n lat, începând de primăvara, se pare că încă se mai respectă, vânzarea coșurilor de nuiele fiind singura lor sursă de venit. Prețul unui coș pornește de la 30 de lei.
Bâtrânul de 75 de ani din Câmpulung susține că a moștenit această meserie de împletitor de la tatăl său, însă cu tristețe ne-a spus că tradiția se oprește la el deoarece urmașii săi nu sunt pasionați de acest meșteșug.
În cealaltă familie, alături de cei doi soți se află și nepoțelele gemene. Pentru copile, viața de nomad este una obișnuită. În căruța tipsită de coșuri au amenajat un culcuș din haine și pături, singurele jucării pentru micuțe fiind două baloane și doi porumbei, într-o cușcă agățată de marginea căruței.
Deși traiul este unul sărăcăcios, copilăria celor două fetițe este una fericită și lipsită de griji. Astfel în căruțele ponosite de trecerea timpului și pline de produse, ultimii romi nomazi cutreieră țara, strigând din răsputeri pentru a-și vinde marfa.