Trufele din Gorj, în restaurantele europene
Trufele din Gorj ajung pe mesele restaurantelor din Europa. Cantitatea estimată care va fi recoltată în Gorj este de aproximativ 4 tone. Conform Direcției Silvice Gorj, recoltarea va începe după semnarea contractului de cesionare a dreptului de recoltare. Cele mai multe trufe din pădurile Gorjului vor ajunge în farfuriile din restaurantele italiene.
Directia Silvica Gorj cesioneaza 3 loturi egale de pe care se pot recolta 4 tone de trufe. Unul dintre cele trei loturi egale s-a scos la licitatie și s-a adjudecat cu 195 lei / kg. La sfârșitul acestei luni urmează să fie scoase la licitație și celelalte doua loturi. Conform Directorului Directiei Silvice Gorj, Ovidiu Cîrstoc de pe fiecare lot se pot recolta 1,334 tone.
Trufele fac parte din categoria alimentelorde lux, fiind supranumite „diamantele pământului”. Acestea pot fi recoltate de pe diferite specii de arbori, la 30, 40 si chiar 50 cm adâncime și pot fi depistate doar cu ajutorul unor câini speciali dresați care să le simtă mirosul specific.
În funcție de calitatea și mărimea trufelor, un kilogram poate ajunge la câteva zeci de mii de euro. Anual, tone de trufe din Gorj ajung pe mesele restaurantelor din Europa. România se află pe lista țărilor cu cele mai multe trufe, deoarece deține un domeniu silvic vast.