Tradiții de Anul Nou
Anul Nou este considerat a fi un moment de retrospectivă, un moment de speranță, dar și de promisiune și este marcat în lume prin diferitele obiceiuri și tradiții, legate de consumul unor alimente speciale și de diverse gesturi pentru a avea un viitor mai bun.
În trecut, tradițiile din noaptea de 31 decembrie spre 1 Ianuarie erau cunoscute sub denumirea „Îngropatul Anului”, ulterior fiind denumite Revelion.
De precizat este că, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, tradițiile de Revelion sunt marcate de restricții și recomandări ale autorităților. Astfel, nu se va putea merge cu colindul, ca înainte, iar masa de Anul Nou în familie trebuie să respecte măsurile de protecție împotriva COVID-19.
În plus, în anumite orașe existând restricții de circulație după ora 23.00, focurile de artificii care marchează trecerea în noul an nu vor mai putea fi urmărite din stradă. La fel, sunt interzise adunările publice și petrecerile de Revelion în localuri.
Există însă și anumite tradiții și obiceiuri care pot fi respectate, fiind conforme cu restricțiile în vigoare.
Gorjenii pare că nu au uitat de tradiția consumului de pește în noaptea dintre ani, pescăriile fiind asaltate de la prima ora a dimineții de zeci de cumpărători. Angajații magazinelor cu pește din oraș promit cetățenilor că marfa lor este una de bună calitate și proaspătă.
Conform unei superstiții, persoana care consumă păstrăv în noaptea trecerii dintre ani, va fi iute și curată în anul viitor. Când gospodina pune pe masă platoul unde este pus păstrăvul spune: Să fii curat ca argintul și iute ca păstrăvul în apa limpede de munte.
Tradiția consumului de struguri în noaptea dintre ani este și ea respectată. Zeci de târgujienii au mers să-și achiziționeze fructul care le va conferi în împlinirea unor dorințe. Boabele de struguri, șapte sau doisprezece la număr, consumate în perioada de trece în noul an, înseamnă comuniunea dintre semeni și punerea a doisprezece dorințe pentru anul ce vine.
Un alt obicei de Anul Nou este umblatul cu Sorcova. Acesta reprezintă bucuria copiilor, care poartă o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată dintr-un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Înclinată de mai multe ori în direcția unei anumite persoane, sorcova joacă rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare și tinerețe celui vizat.
Anul Nou este sărbătoarea cea mai așteptată, o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții diversificate: obiect vestimentar de culoare roșie, bani în buzunar, vâsc și masa îmbelșugată.