Tentația consumul de droguri la adolescenți
Adolescenții formează o populație vulnerabilă la consumul de droguri, aceștia fiind mai receptivi la experiențe noi și extreme. Vulnerabilitatea adolescenților la consumul de droguri este direct legată de faptul că drogurile au devenit accesibile, consumul fiind asociat deseori cu presiunea exercitată de grupul de prieteni.
Conform unui studiu realizat de Agenția Națională Antidrog, la nivelul populației generale se identifică o prevalență de-a lungul vieții a consumului oricărui tip de drog ilicit de 11,9%. De asemenea la nivel național, conform aceluiași studiu, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieții, în rândul elevilor de 16 ani, este de 9,5%.
Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România în populația școlară. Cea mai mică vârstă de debut declarată de respondenții acestui studiu a fost 14 ani, iar media vârstei de debut, 19,4 ani.
La nivel județean, se pare că această mare tentație nu a trecut neobservată în rândul adolescenților gorjeni.
Potrivit unui raport al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din județ, în anul 2020 aproximativ 206 gorjeni au avut nevoie de consiliere individuală în ceea ce privește consumul de droguri și alți 85 de tineri au fost supuși unei evaluări de specialitate. Membrii centrului au oferit de asemenea și 87 de informări beneficiarilor.
În anul 2020, demersurile CPECA Gorj au fost concentrate pe continuarea bunelor practici în domeniile esenţiale, ţinând cont de importanţa rolului de coordonator naţional al luptei împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri, asumat prin acte normative de către Agenţia Naţională Antidrog.
Pentru conştientizarea şi implicarea întregii populaţii şcolare în programe de prevenire a consumului de droguri, specialiştii CPECA Gorj au implementat la nivel judeţean 6 proiecte naţionale, iniţiate de Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu instituţiile cu atribuţii în domeniu. Astfel, au fost implementate șase proiecte naţionale, în parteneriat cu IȘJ Gorj, în care au fost desfășurate 54 activităţi, ce au avut 709 beneficiari direcţi, preşcolari, elevi, profesori şi părinţi.
Pentru reducerea influenţei factorilor de risc şi dezvoltarea influenţei factorilor de protecţie în mediile comunitare, corelat cu nevoile şi particularităţile acestora, au fost desfășurate 33 activități și 5 campanii naţionale de prevenire a consumului tutun, droguri și noi substanțe psihoactive, pentru marcarea următoarelor evenimentele: „Ziua Mondială fără Tutun“ , „Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri“, Campania media naţională ,,Fii liber!”, având 1763 beneficiari direcţi, persoane din comunitate.
Pentru anul 2021, CPECA Gorj urmăreşte consolidarea poziţiei de coordonator local al politicilor antidrog şi dezvoltarea schimburilor de date din domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, în vederea unei monitorizări atente a fenomenului consumului şi traficului ilicit de droguri la nivel judeţean, pentru implementarea unor politici în concordanţă cu nevoile şi caracteristicile fenomenului.