Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

“Taxa pe soare” încinge spiritele politice

Politicienii se arată revoltați de ordonanța pe care Guvernul a adoptat-o la finalul lunii noiembrie. Este vorba despre ordonanța ce prevede taxe pentru utilizatorii de panouri fotovoltaice, așa numita “taxă pe soare”. USR acuză actuala Coaliție ca fiind responsabilă de introducerea acestei noi taxe, solicitând să fie retrasă.  Mesajul transmis pe pagina de socializare este că Guvernul PSD-PNL nu face altceva decât să îi pedepsească pe români, solicitându-le achitarea de taxe inclusiv pentru energia solară:

“În plină criză energetică, Guvernul PSD-PNL îi pedepsește cu noi taxe pe românii care au investit în energia solară: îi pune să plătească pentru energia pe care ei o produc și tot ei o consumă. Pe scurt, o taxă pe soare.

Într-o Ordonanță de urgență emisă cu o seară înainte de Ziua Națională, PSD și PNL au decis că cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă și consumată de ei.

O aberație. Statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu, nu să inventeze noi taxe pentru ei.

 USR cere stoparea publicării acestei OUG și refacerea ei.”

Reacția Partidului Social Democrat a fost transmisă de către purtătorul de cuvânt al formațiunii, Radu Oprea, care la rândul său a ieșit cu un mesaj pe pagina sa de socializare:

O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce?

De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea  prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”?

De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?

Asta în timp ce europarlamentarii PSD propun și primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.

Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW.

Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că introducerea acestei directive era necesară, întrucât România risca să intre în procedură de infringement. Mai mult, ministrul declară că nu este vorba de nicio taxă, catalogând acest lucru drept un fake news.

Articole similare

Back to top button