Târgu-Jiu – „sigur” în caz de cutremur
Pe 4 martie 1977, la ora 21:22, în România s-a produs un puternic cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a durat aproape un minut, timp în care aproximativ 35 000 de locuințe s-au prăbușit și peste 1500 de oameni și-au pierdut viața.
Gorjul nu a resimțit puternic seismul din 1977 și poate acesta este unul dintre motivele pentru care autoritățile nu dau o importanță prea mare clădirilor cu risc seismic. Dacă în București în anul 2021 circa 350 de clădiri sunt încadreate în clasa I de risc, în Târgu Jiu, nicio construcție nu s-ar prăbuși în caz de cutremur, sau cel puțin așa declară autoritățile.
Deși județul este protejat de cutremure cu o magnitudine ridicată, cotat la gradul III-IV de risc din IV, nici clădiri foarte vechi nu ar fi construite pe raza municipiului Târgu- Jiu, așadar nu figurează nicio clădire încadrată într-o clasă care să afecteze siguranța cetățenilor. Legea prevede că Proprietarii construcțiilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de porprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare construcții vor acționa pentru: (…) expertizarea tehnică a construcțiilor de către experți tehnici atestați, în conformitate cu reglementările tehnice.
Cu toate că autoritățile spun că este puțin probabil să se producă un cutremur puternic în Gorj, pentru siguranța cetățenilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență emite totuși câteva recomandări cetățenilor în caz de seism. Oamenii trebuie să știe că folosirea scărilor este periculoasă și cel mai bine ar fi să rămână în case și să se adăpostească într-un loc sigur.
Cutremurul din 1977 a marcat viața a mii de oameni. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți, iar unda s-a resimțit în aproape toți Balcanii.