Strategia Energetică a României pe masa de lucru a specialiștilor!
În urmă cu câteva zile, specialiștii în energie s-au întâlnit pentru a discuta strategia energetică a României pentru perioada 2018 – 2030 cu orizont de timp 2050. Grupul de lucru a stabilit două noi obiective fundamentale ale strategiei pe lângă cele cinci stabilite prin proiectul din 2016. Astfel, în acest moment România are șapte obiective fundamentale.
”Viziunea Strategiei Energetice a României este de creștere a sectorului energetic în condiții de sustenabilitate. Dezvoltarea sectorului energetic este parte a procesului de dezvoltare a României.
Creștere înseamnă: construirea de noi capacități; retehnologizarea și modernizarea capacităților de producție, transport și distribuție de energie; încurajarea creșterii consumului intern în condiții de eficiență energetică; export. Sistemul energetic național va fi astfel mai sigur și mai stabil.
România are resursele necesare creșterii sistemului energetic, iar acesta trebuie să fie pregătit să susțină dezvoltarea industriei și a agriculturii, a economiei în ansamblul său, precum și îmbunătățirea calității vieții atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Valorificarea acestor resurse reprezintă baza dezvoltării sustenabile.
Se va diminua numărul cetățenilor aflați în situație de sărăcie energetică, ca urmare a îmbunătățirii mecanismelor de protecție socială și a programelor direcționate de creștere a eficienței energetice. Va scădea numărul gospodăriilor fără acces la surse alternative de energie.
România va continua procesul de integrare în piețele europene de energie, aducând o contribuție importantă de stabilitate și securitate energetică.
De asemenea, Grupul de lucru a stabilit două noi obiective fundamentale ale Strategiei Energetice, pe lângă cele cinci stabilite prin proiectul din 2016. Astfel, cele cele șapte obiective fundamentale ale Strategiei Energetice sunt:
-
Creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și europene prin valorificare resurselor energetice primare naționale. Obiectivul exprimă viziunea de dezvoltare a României în contextul regional și european și dorința de a fi un actor principal al UE în acest domeniu.
-
România, furnizor regional de securitate energetică. Contextul internațional actual al piețelor de energie este marcat de volatilitate și incertitudine, iar evoluția tehnologiilor poate avea efecte disruptive pe piețele de energie. În acest context, există premisele pentru ca, prin dezvoltarea sectorului energetic, ținând cont de disponibilitatea resurselor și de stabilitatea dată de maturitatea tehnologiilor tradiționale, România își poate propune să devină furnizor regional de securitate energetică.
-
Piețe de energie competitive, baza unei economii competitive. Sistemul energetic trebuie să funcționeze pe baza mecanismelor pieței libere, statul având rolul de a elabora politici, de a reglementa domeniul, de garant al stabilității sistemului energetic și de investitor.
-
Energie curată și eficiență energetică. În evoluția sectorului energetic, România va urma cele mai bune practici de protecție a mediului, cu respectarea țintelor naționale asumate ca stat membru UE. În egală măsură, dezvoltarea sistemului energetic va asigura eficiența energetică, așa cum este definită de directivele UE și de legislația națională.
-
Modernizarea sistemului de guvernanță energetică. Într-un sistem de piață, statul are rolul esențial de arbitru și de reglementator al piețelor. În acest sens, este necesar un cadru legislativ și de reglementare transparent, coerent, echitabil și stabil. Ca proprietar de active, statul trebuie să îmbunătățească managementul companiilor la care deține participații. Companiile energetice cu capital de stat trebuie să se eficientizeze, să se profesionalizeze și să se modernizeze.
-
Asigurarea accesului la energiei electrică și termică pentru toți consumatorii. Obiectivul urmărește continuarea programului de electrificare, precum și dezvoltarea și rentabilizarea sistemelor de asigurare a încălzirii.
-
Protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetic. Accesibilitatea prețului este una dintre principalele provocări ale sistemului energetic și este o responsabilitate strategică. Nivelul asistenței sociale în domeniul energiei va asigura o protecție reală a consumatorilor vulnerabili.”, arată un comunicat al Ministerului Energiei.
Legat de sistemul energetic al României, deputatul de Gorj, Mihai Weber, a scris pe pagina sa de socializare că acesta trebuie ajutat URGENT printr-un pachet de legi clare!
“Din cauza liberalizării haotice a pieței de energie, făcută pe genunchi în 2021, românii au de suferit. Criza fără precedent din sistemul energetic se va adânci și mai mult odată cu expirarea celor 6 luni de valabilitate a Legii consumatorului vulnerabil, lege care, din păcate, nu își produce nici acum efectul scontat.
PSD caută soluții pentru a scuti populația de șocurile provocate de dublarea sau chiar triplarea facturilor la energia electrică și gaze. Prioritatea noastră este scăderea costurilor la cele două utilități de bază, printr-un pachet de legi adoptat în Parlament, care să ofere populației siguranță pe termen lung.
Astfel, printre soluțiile imediate identificate de specialiști, care ajută nu doar consumatorul final, ci și mediul de afaceri, afectat în egală măsură de scumpiri, se numără:
- Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, cât mai simplu, rapid și fără birocrație;
- Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată;
- Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare;
- Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale;
Sunt doar câteva dintre măsurile care trebuie luate rapid, pentru a preîntâmpina dezastrul social provocat de scumpirile în lanț din România. În viziunea PSD, realizarea mixului energetic este singura soluție pentru redobândirea independenței și siguranței energetice.”