Statuia lui Magheru, uitată de autorități
Gheorghe Magheru, personaj important in istoria României, născut în Gorj și cu un rol semnificativ în Revoluția de la 1821 și în cea din 1848, se pare că a fost uitat de autoritățile locale, mai ales în Anul Bicentenar. Statuia Generalului se află într-un stadiu avansat de degradare. Este pe jumătate verde din cauza vegetației crescute, iar printre rosturi au răsărit și buruienile. Rugina de la piesele metalice se scurge pe plăcuța comemorativă, iar „cârpelile” din alți ani au crăpat și ele și stau să cadă în orice moment.
Și bucăți din placaj au început să se desprindă, semn că nimeni nu și-a mai dat interesul de mult timp.
Deși este trecută în rândul obiectivelor turistice, se află într-o parcare a unui cartier central din municipiul Târgu Jiu. Înconjurată de mașini și de blocuri, fără niciun panou în apropiere care să indice prezența ei, turiștii pot găsi pe site-ul municipiului obiectivul, însă monumentul – cu dificultate. Așadar, singurii care se bucură de ea sunt locuitorii zonei centrale.
Se vede clar că autoritățile au uitat de Gheorghe Magheru, iar lipsa lor de implicare în promovarea obiectivelor pe care le are municipiul Târgu Jiu se reflectă și asupra cetățenilor. Din păcate, unii știu cine a fost generalul Magheru, însă nu știu unde este amplesat monumentul dedicat lui.
Cei întrebați consideră în unanimitate că implicarea autorităților lasă de dorit, mai ales în ceea ce privește promovarea și restaurarea monumentelor din zonă.
Conform site-ului de promovare a municipiului Târgu Jiu, monumentul Generalului Gheorghe Magheru a fost dezvelit în data de 7 octombrie 1972 și este opera sculptorului V. Năstăsescu. Lucrarea a fost amplasată pe locul unde s-a aflat casa lui Gheorghe Magheru.