Spitale fără medici
O altă problemă a sistemului medical românesc este lipsa personalului medical. Sute de spitale se confruntă cu incapacitatea de a salva un pacient din cauza lipsei medicilor esențiali pentru anumite intervenții. Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, de exemplu, ar avea nevoie de chirurgie toracică. La un moment dat medicul Angelica Nica s-a ocupat de acest domeniu la SJU Târgu Jiu, însă a plecat la Slatina, unde, a găsit un mediu mult mai prietenos, după cum a afirmat într-un interviu acordat unui cotidian din Olt.
Dragoș Brihac a venit în locul medicului Nica, pe chirurgie toracică, în ianuarie 2020. În luna noiembrie a aceluiași an, și medicul Brihac a plecat, la Spitalul Municipal din Timișoara, iar unitatea de la Târgu Jiu a răms descoperită. Pacienții care au nevoie de intervenție chirurgicală de urgență în domenii care nu se găsesc la Târgu Jiu, sunt nevoiți să fie transferați la alte spitale, cu ambulanțe în stare necorespunzătoare după cum arată verificările din ultimele zile.
Este clar că cei doi specialiști nu au plecat de la Târgu Jiu din cauza salariilor, ci din cauza condițiilor sau a colectivului de lucru. Însă o bună parte dintre cei care au părăsit spitalele din România au ales alte țări din Uniunea Europeană, mai ales datorită salariilor de câteva ori mai mari decât aici și chiar a dotărilor sistemului sanitar. De exemplu, în prezent Irlanda caută medici de familie, anunțul fiind făcut public pe platforma EURES. Salariul de acolo ajunge la peste 250 000 de euro pe an, adică mai mult de 20 000 de euro în fiecare lună.
Deși salariile au crescut, exodul medicilor continuă și astăzi. Poate că unii s-ar întoarce, însă condițiile oferite de unele unități medicale, ori scandalurile în care sunt implicate mai ales în ultima perioadă, i-a determinat pe mulți să se gândească de două ori înainte de a profesa pe plaiurile natale.