Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Solstițiul de vară 2023. Care sunt tradițiile românești în această zi

Solstițiul de vară 2023, fenomenul care marchează începutul verii, are loc anul acesta  pe data de 21 iunie, la ora 14:58.

Solstițiul reprezintă momentul în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc. Acest fenomen are loc de două ori pe an, câte o dată în fiecare emisferă (nordică și sudică). Pentru emisfera respectivă, solstițiul de iarnă este ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină și cea mai lungă noapte a anului. Practic, soarele se află la cea mai mică înălțime zilnică maximă pe cer.

Solstițiul de vară are loc pe 21 iunie 2023, în jurul orei 14:58, iar solstițiul de iarnă, la data de 22 decembrie, ora 03:27. De obicei, solstițiul de iarnă are loc în fiecare an între 20 și 23 decembrie, în cazul emisferei nordice și între 20 și 23 iunie, în cazul emisferei sudice.

Cum sărbătoresc românii solstițiul de vară

Fiind zi specială din punct de vedere astrologic, solstițiul de vară este celebrat în multe colțuri ale lumii. Ziua în care are loc fenomenul este cea mai lungă din an și marchează începutul verii. După data de 21 iunie, ziua începe să scadă treptat, iar noaptea să crească.

În tradiția românească, solstițiul de vară este asociat cu sărbătoarea de Sânziene, în care se adună flori și se împletesc cununi pentru a fi puse pe capul femeilor.

Se spune că în această noapte este bine să adunăm ierburi medicinale, pentru că au cele mai puternice leacuri.

La sate, oamenii merg pe câmp pentru a face un foc mare. Acesta are ca scop alungarea spiritelor rele și ferește vitele de boli.

În unele zone, gospodinele pregătesc mâncare tradițională și organizează o masă festivă, cu familia și prietenii.

Articole similare

Back to top button