Sfinții Petru și Pavel – tradiții și obiceiuri
Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de Vară. Aceasta marchează miezul verii agrare și începutul secerișului. În tradiția populară, pentru a avea spor în casă și sănătate, se respectă tradiția Moșilor de Sânpetru. Potrivit acestei tradiții, se sfințesc la biserică pachete care conțin colaci, lumânări, mere dulci, mere acrișoare, zarzăre și colivă. După ce sunt sfințite, ofrandele se împart oamenilor nevoiași.
De asemenea, se spune că, pentru a îndeplini o dorință, este bine să împărțim mere dulci și miere apropiaților, să le urăm să aibă noroc și spor în muncă și să fie sănătoși. În Biserici, preoții țin slujbe specifice acestei sărbători și sfințesc lucrurile pe care enoriașii le aduc în lăcașul Sfânt.
O altă tradiție foarte respectată, mai ales în mediul rural, este dăruirea de talismane. Mamele oferă aceste talismane care constau într-o pungă roșie în care se păstrează câte un cățel de usturoi și frunze de pelin fiicelor. Talismanul trebuie păstrat de către fete timp de trei zile pentru a fi ferite de farmece.
Sfinții Petru și Pavel sunt protectorii spirituali ai închisorilor
Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță pentru că l-au mărturisit pe Iisus Hristos, devenind astfel ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate.
Cei care acum au fost închiși după gratii și au ajuns în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, la fel cum au greșit și ei. „Pentru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini”.
Nicolae Chivulescu, Preot