Sfaturi IPJ Gorj
Din ce în ce mai mulți gorjeni devin victime ale unor infracțiuni grave. Chiar azi, o femeie în vârstă de 63 de ani a fost păcălită de un grup format din 4 ieșeni. Sub pretextul cumpărării unor bunuri, hoții au pătruns în locuința femeii de unde au sustras o suma de bani considerabilă.
Această metodă ingenioasă de furt, în care victimele sunt bătrâni creduli, a devenit din ce în ce mai des întâlnită.
Polițiștii din cadrul IPJ Gorj doresc să transmită pe această cale o serie de sfaturi pentru a evita astfel de situații.
În primul rând, accesul persoanelor străine în curte sau locuință nu trebuie permis. Este de preferat ca persoanele să aştepte la poartă sau la uşă, timp în care acestea să fie chiar încuiate.
De asemenea nu trebuie furnizate informaţii legate de sumele de bani pe care le deţineţi, bijuterii, conturi sau depozite bancare, mai ales când aceste solicitări vă sunt adresate prin telefon, indiferent de persoanele care pretind a cere aceste informaţii. Poliţiştii şi procurorii nu cer informaţii prin telefon, ci invită persoana cu pricina într-un cadru oficial.
Infractorii căută să observe unde sunt ţinuţi banii, după care acţionează prin metode pe care le-au exersat înainte, distrag atenţia victimei şi, dacă reuşesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul.
În alte situaţii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârşit în acele momente.
Dacă nu reuşesc să comită furtul în acel moment, hoţii se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-şi finaliza acţiunea infracţională.
Există numeroase pretexte sub care se ascund astfel de persoane.
IPJ Gorj transmite cetățenilor să refuze comunicarea cu orice persoană suspectă și să anunțe imediat poliția.