Sezonul mușcăturilor de căpușe. Ce trebuie să știm
Odată cu deschiderea sezonului de ieșiri în aer liber și al grătarelor, cazurile mușcăturilor de căpușă sunt în creștere. În momentul de față, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu se regăsesc câteva zeci de cazuri, aproximativ 40 la număr, de pacienți ajunși la UPU î urma mușcăturilor de căpușe. Acestora le sunt acordate îngrijiri medicale – le este extrasă căpușa sau restul de căpușă, zona mușcăturii este dezinfectată, urmând să fie trimiși către Secția de Boli Infecțioase pentru recomandarea sau administrarea de tratament. Majoritatea pacienților primesc tratament pe bază de amoxicilină pentru o perioadă de 7 zile.
Ce sunt, de fapt, aceste insecte parazite, cum se manifestă și care sunt principalele “victime” pe care acestea le atacă ne-a relatat chiar Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie în Cabinetul de Planificare Familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
De asemenea, înțepătura de căpușă este ușor de recunoscut, întrucât în cele mai multe cazuri este vizibilă, declară medicul Cristina Cornoiu. Există totuși riscul ca unele mușcături, mai exact cele de mici dimensiuni, să nu fie observate, astfel că este indicat să fim foarte atenți la revenirea după o ieșire în natură.
În cazul persoanelor care au fost mușcate de aceste insecte parazite, în urma îndepărtării lor zona afectată se va afla sub observație o perioadă de timp. În cazul celei mai mici modificări la locul mușcăturii este recomandată consultarea imediată a unui medic infecționist.
Este important de reținut faptul că nu toate căpușele sunt infestate, astfel că multe din acestea nu transmit nicio boală. Medicul Cristina Cornoiu recomandă ca și măsuri de prevenire a mușcăturilor de căpușe portul de îmbrăcăminte de culori deschise pentru a depista cu ușurință insecta, îmbrăcăminte care să acopere în întregime mâinile și picioarele.