Sărbătoarea Sfântului Ion
În calendarul ortodox ziua de 7 ianuarie este marcată ca Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion, sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează.
Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului și a-l face cunoscut. Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulți ucenici care îl urmau. Sărbătoarea Sfântului Ion reprezintă încheierea sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion), fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă pentru a fi ferit de boli în timpul anului. Conform tradiției populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și temperaturile încep să crească. Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Cei care țin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoși, fără malformații. Se spune că această zi este una a bucuriei iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot anul.
Peste 2 milioane de români își sărbătoresc astăzi onomastica iar potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea bazelor de date peste 1,3 milioane de persoane care poartă acest nume sunt bărbați și peste 650.000 sunt femei.
În această zi încărcată de o puternică semnificație religioasă, românii sărbătoresc dar nu știu exact ce anume, având doar o vagă idee. Este cazul mai multor cetățeni ai orașului Rovinari care au explicat cum au putut ei mai bine ce serbează în această zi sfântă.