Sânzienele – sărbătoarea iei românești
Creștinii sărbătoresc în fiecare an nașterea Sfântului Ioan Botezătorul pe 24 iunie. Românii sunt familiarizați cu „Sânzienele”, iar de câțiva ani și „Ziua Universală a iei”. Evenimentul nu a trecut nemarcat la Târgu Jiu, unde artiștii de la Doina Gorjului au încins o horă în zona de promenade a municipului, ținând în mână flori de Sânziene.
Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, spune că în ciuda faptului că pandemia încă nu a trecut, sărbătoarea trebuia totuși marcată și în orașul lui Brâncuși. Și la Novaci au avut loc manifestări similare, iar acolo au jucat artiștii Ansamblului Maria Lătărețu.
Unii târgujieni nu au uitat de sărbătoarea de astăzi și au purtat cu mândrie ia românească.
„Sânzienele” este una dintre sărbătorile cele mai îndrăgite și așteptate. Mai mult, este cunoscută și sub numele de Drăgaica.
Tradiția populară spune că în seara de 23 iunie spre 24 iunie, fetele nemăritate își visează ursitul sau află dacă se căsătoresc. În cazul în care acestea vor să își viseze sortitul, trebuie să pună sub pernă flori de sânziene, iar cele care vor să afle dacă vor avea parte de măritiș trebuie sa împletească o coroniță din spice de grâu și sânziene și să o lase peste noapte, în grădină. Dacă dimineața florile sunt acoperite de rouă, asta este semnul așteptat de fete ce le indică un răspuns afirmativ.
Mai mult, în noaptea de Sânziene, ele apar și înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. Ele sunt considerate zâne bune, însă pot deveni și rele dacă sunt nesocotite de oameni.
Pe lângă această tradiție, mai sunt și altele mai puțin cunoscute. Roua nu este semn doar de măritiș ci și o putere miraculoasă. Ajută femeile să devină fertile, vindecă boli și înzestrează femeile cu frumusețe.