Sancțiuni și în ultimele zile din an
Și în ultima săptămână din 2020, DSVSA Gorj a efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul Gorj în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.
A fost verificat modul de asigurare a conformității cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare în cadrul a 85 de controale, unele dintre acesta fiind efectuate în echipaje mixte, în contextul pandemiei Covid-19.
Pe lângă acestea, în perioada sărbătorilor au fost effectuate și controale în traficul rutier, împreună cu reprezentanți ai mai multor instituții abilitate, pentru prevenirea și descurajarea transportului și comerțului și ilicit de porci vii, carne și preparate din carne de porc pentru consum propriu, provenite din gospodăriile aflate în zonele cu restricții, ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.
De asemenea și Rânca a fost verificată de inspectori. A fost aplicat un program de control oficial al unităţilor din staţiune care include zilele de sâmbătă şi duminică, când este vizitată de un număr mai mare de turişti.
În urma verificărilor, 3 unități din Târgu Jiu și din Tismana au fost amendate pentru neregulile găsite de inspectori. Valoarea totală a sancțiunilor se ridică la 12 400 de lei.
Cea mai mare amendă a primit-o un supermarket. Acesta a fost sancționat cu 10 000 de lei depozitarea nesectorizată a produselor alimentare. De exemplu, în camera frigorifică destinată depozitării legumelor și fructelor erau depozitate și preparate din carne. Mai mult, carnea tocată expusă spre comercializare nu era însoțită de toate elementele de identificare necesare pentu informarea consumatorilor.
1200 de lei a primit amendă un magazin alimentar, întrucât angajata care manipula produsele alimentare nu deținea echipament de protecție sanitară complet și nu a prezentat fișa de sănătate vizată la zi.
Tot 1200 de lei a primit și un restaurant, pentru sectorizarea neadecvată a alimentelor. Unitatea ținea ouă pentru consum lângă brânzeturi și legumele ambalate lângă caserola cu mici de la care fusese îndepărtat ambalajul ce asigura protecția și elementele de identificare. Graficele de monitorizare a temperaturii de păstrare a alimentelor erau neactualizate, iar angajații care manipulau produsele alimentare nu utilizau mănuși de unică folosință.
Astfel de controale au loc zilnic pentru protejarea populației și prevenirea toxiinfecțiilor alimentare.