România are cel mai scump curent din Europa
Energia cu livrare mâine, 16 iulie, în intervalele orare 21 și 22 ale zilei, deci atunci când nu există energie din surse fotovoltiace și se înregistrează vârful de consum de seară, s-a tranzacționat azi pe piața pentru ziua următoare la prețuri de aproape 4.000 de lei/MWh.
Cel mai mare preț orar este întregistrat la ora 21.00, când s-a ajuns la uluitorul nivel de 3.987 de lei/MWh, adică 801 euro/MWh. Este cel mai mare preț orar din acest an din Români, iar acesta este al cincilea record consecutiv. Precedentul fost atins pentru energia spot cu livrare azi 15 iulie (3.551 lei), iar celelalte tot în această lună.
Ministrul Energiei a dat asigurări ca va face tot posibilul pentru a menține sistemul energetic național stabil.
,,Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur.
Astăzi, 15 iulie 2024, am prezidat Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic și am adoptat măsuri imediate pentru a asigura funcționarea eficientă a rețelei energetice:
• Monitorizarea Permanentă a Rețelelor: Intensificăm monitorizarea și intervenim rapid în caz de avarii.
• Coordonare cu Transelectrica și Operatorii de Distribuție: Gestionăm consumul de energie pentru a preveni supraîncărcările.
• Creșterea Capacității de Producție: Dispeceratul Energetic Național și centralele electrice sunt pregătite să funcționeze la capacitate maximă.
Totodată, avem nevoie de sprijinul vostru pentru a evita supraîncărcarea rețelei:
• Eficientizarea Consumului de Energie: Utilizați energia electrică responsabil, evitând consumul excesiv în orele de vârf (18:00 – 22:00).
• Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: Setați termostatele la 24-26°C pentru a evita suprasolicitarea rețelei. Prioritatea noastră este siguranța energetică și confortul fiecăruia dintre voi.
Ministerul Energiei va continua să monitorizeze situația și să asigure furnizarea continuă și sigură a energiei electrice.
După 34 de ani de investiții reduse în sectorul energetic, nu ne putem aștepta la miracole peste noapte. Cu toate acestea, într-un singur an, am reușit să atragem finanțări nerambursabile de 13,6 miliarde de euro pentru producție, transport și distribuție. România este pe drumul cel bun!”, a precizat Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook