Restricții România vs. Europa
Noile restricții adoptate de autorități au agitat spiritele și oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de măsurile impuse, cu precădere referitor la închiderea magazinelor de la ora 18.00 și obligativitatea declarației pe propria răspundere de la 20.00. Totuși, România are printre cele mai relaxate măsuri față de alte țări din Uniunea Europeană.
Germania, de exemplu, limitează raza de mișcare la cel mult 15 km de la domiciliu în districtele unde se raportează o incidență a infectărilor mai mare de 2 la mia de locuitori, înregistrată într-o perioadă de 7 zile. Așadar, nemții merg cu declarația pe propria răspundere chiar și dacă localitatea lor se află într-o situație similară scenariului galben de la noi.
Grecia are și ea măsuri împărțite pe scenarii. Acolo unde zona este roșie, între orele 18.00 și 05.00 de luni până vineri și 19.00-06.00 în weekend, elenii se pot deplasa doar cu un motiv justificat. Excepție fac Atena și Salonic, unde libera mișcare este limitată între 21.00 și 05.00 în timpul săptămânii și de la ora 19.00 sâmbăta și duminica.
Italienii se supun acelorași măsuri ca și românii din scenariul roșu, în timp ce Austria a restricționat circulația de la 20.00. Pe de altă parte, în Franța carantina de noapte începe la 7.00 seara și se termină în zori la ora 6.00.
Portughezii nu mai ies din casă nejustificat de vineri seara de la ora 20.00 și până luni dimineața la ora 05.00. Slovacia restricționează libera mișcare doar 5 ore, dar începând cu 20.00.
Nu departe de noi, Ungaria are aceleași măsuri ca și localitățile din România care depășesc 7,5 cazuri la mia de locuitori. Diferența este că maghiarii nu țin cont de rata de pozitivare în aplicarea restricției de circulație.
De asemenea, multe țări au impus închiderea mai multor domenii de activitate, printre care frizerii, terase și restaurante. În România mai mult lipsa de comunicare și explicațiile lacunare ale autorităților au dus la nemulțumiri din partea cetățenilor. Nimeni nu a putut explica în mod concret de ce se închid magazinele la ora 18.00 sau de ce este restricționată circulația după ora 20.00 respectiv 22.00.
Mai mult, precedentul creat în perioada electorală i-a determinat pe oameni să devină tot mai sceptici. În noiembrie anul trecut s-au înregistrat cele mai multe teste pozitive, câteva zile la rând raportându-se peste 10 000 de cazuri. Era perioada campaniei electorale, iar politicienii nu își permiteau restricții dure de teama pierderii electoratului. Cu o zi înaintea alegerilor palamentare, pe 5 decembrie, au fost raportate 8072 de cazuri și 134 de decese. În ultimele zile numărul testelor pozitive a oscilat între 5000 și puțin peste 6000, însă măsurile au fost adoptate de urgență.