Radiografia Smart City din România-mai multe proiecte decât în anii trecuți
Recent a fost publicată cea de-a șasea ediție a Radiografiei proiectelor Smart City din România. Aceasta a adus pe listă, în raportul lunii iunie 2022, 1001 inițiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau finalizate, în 144 de orașe mari, medii și mici din țară. Comparând cu luna iunie din anul 2021, când au existat 860 de proiecte din 124 de orașe, statistica este una îmbucurătoare.
Mai exact, Radiografia Smart City, prezintă un număr de 470 de proiecte Smart City finalizate până în prezent.
În topul clasamentului se află Cluj-Napoca cu cel mai mare număr de proiecte, mai exact 63, urmat de Iași cu 56 de proiecte și București (la nivel de primărie generală) cu 54 de proiecte.
Alba Iulia, care în anii trecuți a dominat primele poziții, se află astăzi pe locul 4 cu 49 de proiecte. În clasament, pe poziția următoare, se situează Sibiu și Sectorul 4 din București, cu câte 35 de proiecte fiecare. Locul 6 în clasament îl împart Oradea și Timișoara, cu câte 26 de proiecte fiecare, fiind urmate de Arad și Slănic Moldova cu câte 25.
Pe locul 8 se clasează Bistrița cu 20 de proiecte, Hârșova pe locul 9 cu 19 proiecte, iar locul 10 este ocupat de Brașov ș Botoșani cu câte 18 proiecte.
În ceea ce privește orașele din România în care merită să trăiești, conform unui sondaj realizat cu raspunsurile locuitorilor, pe prima poziție se află Oradea, urmată de Sibiu, Târgoviște, Alba-Iulia, Cluj, Brașov, Baia Mare, Iași, Craiova, Timișoara.
Radiografia Smart City a inclus și rubrica de cultură, unde campioane sunt orașele Cluj-Napoca, Oradea și Drobeta-Turnu Severin.
Există și un clasament al celor mai inteligente orașe din România, primul loc fiind ocupat tot de Cluj-Napoca. Pe locul doi se află Iași, urmat de Alba Iulia, București, București Sector 4, Craiova. Locul 7 este ocupat de Brașov și Timișoara. Locul 8 de Avrig, Hârșova, Hunedoara și Sibiu. Locul 9 îl împart Arad și Deva, iar locul 10 îl deține Oradea.
Printre cele 144 de orașe care au proiecte Smart City în fază de execuție se regăsește și Târgu-Jiu cu un număr de 6 proiecte.
Principalele sursele de finanțare pentru proietele Smart City la nivelul orașelor din România sunt Programul Operațional Regional și Planul Național de Redresare și Reziliență.