Protestatarii au vrut întâlnire, parlamentarii au spus pas…
De peste un an de zile o parte dintre mineri și energeticieni protestează în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Motivul protestelor a fost legat de legea pensionării și recunoașterea condițiilor de muncă. Rezultatul acestor proteste a venit în anul 2021, în luna august, atunci când a fost publicată în monitorul oficial legea 197/2021. Această lege a mulțumit parțial minerii și energeticienii care protestau în județul Gorj.
Protestele au continuat iar în luna decembrie a anului trecut, liderii din sindicatele reprezentative, împreună cu parlamentarii de Gorj au avut o întâlnire la București cu ministrul Muncii pentru a stabilii ce este de făcut.
A luat naștere atunci PLX 7, propunere care a venit în completarea legii 197/2021.
Discuțiile legate de acest subiect au fost aprinse astfel că protestatarii și-au continuat acțiunile din Piața Prefecturii, subliniind faptul că nu este ce și-au dorit.
Zilele trecute, aceștia au lansat o propunere de întâlnire cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia și cu parlamentarii de Gorj pentru data de 19.03.2022, ora 12:00.
Pe ordinea de zi se regăseau următoarele subiecte:
- Punerea în aplicare a legii 197/2021, în litera și spiritul ei, având în vedere scopul adoptării acesteia – rezultat din expunerea de motive a inițiatorilor și din motivatrea Amendamentelor la PLX 75/2021
- Creșterea salariilor angajaților CEO, în raport cu Productivitatea Muncii acestora și inflația prognozată ținând cont de creșterea uriașă a prețurilor din ultimele zile.
- Angajarea de personal muncitor pentru realizarea obiectivelor asumate: creșterea producției de energie cu 300 mwh, respectiv creșterea producției de cărbune cu 25 %.
- Măsuri de protecție socială în cazul continuării planului de restructurare
- Diverse
Întâlnirea a fost un eșec conform spuselor protestatarilor, deoarece parlamentarii și conducerea CEO nu au fost prezenți.
Singurul care a dat curs invitației a fost senatorul de Gorj, Ion Iordache care printr-o postare pe pagina sa de socializare și-a criticat colegii parlamentari.
“𝐈̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐨 𝐝𝐨𝐯𝐚𝐝𝐚̆ 𝐚 𝐭𝐫𝐚̆𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐏𝐒𝐃 𝐬̦𝐢 𝐏𝐍𝐋!
La invitația mai multor lideri de sindicat, Instituția Prefectului a găzduit o întâlnire cu parlamentarii de Gorj. 𝐀𝐦 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭!
Atitudinea colegilor mei parlamentari este lipsită de respect și de responsabilitate. Oamenii pe care i-au umilit astăzi reprezintă câteva mii de angajați ai companiei de la care coaliția toxică PSD-PNL așteaptă să salveze sistemul energetic național și să crească producția!
Vă era frică să răspundeți la întrebările oamenilor, colegi parlamentari? Sper că n-ați venit de rușine, că nu-i mai puteți privi în ochi pe aceşti oameni, după ce v-ați bătut joc de ei atâta timp, minţindu-i că veți găsi soluții pentru aplicarea legii pensionării anticipate. Parlamentarii au obligația să reprezinte toți gorjenii, nu doar clientela de partid susținută în funcții de conducere deși n-are nicio pregătire. Din nou, rușine!” a scris Ion Iordache, pe pagina sa de socializare.
Ion Iordache, este cel care și-a început mandatul de senator din rândul Partidului Național Liberal, trecând ulterior alături de Ludovic Orban în partidul Forța Dreptei.
În scurtul mandat de senator PNL, Ion Iordache s-a făcut remarcat doar prin proiecte pe care le-a prezentat cetățenilor și prin înființarea unui grup de lucru pentru rezolvarea problemelor din minerit și energie.
În replică, Președintele PSD Gorj, Mihai Weber, îi aduce aminte senatorului de perioada în care alături de Ludovic Orban, declara că mineritul trebuie închis.
„Noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune”, declara Ludovic Orban în iunie 2020. Președintele partidului Forța Dreptei anunța, practic, de acum doi ani, din poziția de prim-ministru al țării, intențiile pe care le are cu privire la producătorii de energie pe bază de cărbune. În perioada în care Ludovic Orban a fost premier a început declinul sistemului energetic național, prin eliminarea treptată a producătorilor tradiționali de energie și forțarea importurilor prin mărirea capacităților. Din păcate, cei care astăzi reprezintă partidul condus de Ludovic Orban la Gorj, nu au avut nicio replică la declarațiile făcute de fostul premier cu privire la cărbune. Din servilism excesiv, au tăcut mâlc pentru a nu rata beneficiile de care s-au bucurat, atunci când o țară întreagă striga că ne vor aduce în sapă de lemn, prin măsurile întreprinse vădite împotriva poporului. Din opoziție se exprimă cel mai bine. Știu cum se conduce o țară, de ce au nevoie minerii și energeticienii și participă la toate întâlnirile care, de fiecare dată, se termină cu o poză făcută doar pentru imagine.
”Despre lipsă de implicare putem vorbi în cazul unor parlamentari gorjeni. Din păcate, atunci când s-a decis viitorul energiei pe cărbune și aveau posibilitatea să se implice, nu au făcut-o, iar acest lucru a produs mult rău Complexului Energetic Oltenia. O poză cu minerii nu rezolvă problemele acestor oameni. Este nevoie de mult mai mult. Alături de colegii parlamentari de la PSD, am reușit să găsim soluții la o parte dintre problemele cu care se confruntă angajații, dar, sigur, este nevoie de implicare și pe mai departe. Pentru noi sunt importanți atât oamenii cât și compania, ca entitate producătoare de energie, deoarece vorbim despre viitorul energetic al României. Cunosc foarte bine problemele angajaților din Complexul Oltenia, de aici și soluțiile identificate, dar noi nu acționam politic atunci când vine vorba despre un subiect atât de important precum energia. Pot înțelege anumite atitudini care au în spate interese ce țin doar de imagine, dar atunci când pui ca paravan în fața incompetenței tale mii de oameni și o companie care poate salva țara din punct de vedere energetic, mi-e greu să o fac”, a declarat Mihai Weber, președintele PSD Gorj.
Tot mai des în România, acțiunile se desfășoară în mediul on-line. Tot ceea ce politicienii doresc să se rezolve, apare pe rețelele de socializare ca o certitudine, în realitate sau în practică aceste promisiuni nu se concretizează în fapte.
Încet încet, politicienii din România au devenit campioni ai promisiunilor pe rețelele de socializare, practic ei nefăcând nimic. Folosesc cu îndemânare manipularea în speranța că voturile vor merge către ei, sigur, ei dorind să realizeze ceva pentru cetățeni, dar doar în mediul on-line.