Proiecte naționale antidrog în Gorj
Adolescenții formează o populație vulnerabilă la consumul de droguri, aceștia fiind mai receptivi la experiențe noi și extreme. Vulnerabilitatea adolescenților la consumul de droguri este direct legată de faptul că drogurile au devenit accesibile, consumul fiind asociat deseori cu presiunea exercitată de grupul de prieteni.
Pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri,tutun și alcool în rândul tinerilor, Agenția Națională Antidrog a demarat o serie de proiecte în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene.
În anul școlar 2020-2021, 6 astfel de proiecte și o campanie au fost inițiate de Agenția Națională Antidrog, etapizate pe categorii de vârstă.
Proiectul „Cum să creștem sănătos” destinat copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică pune accent pe importanța adoptării unui stil de viață sănătos, a comportamentelor sănătoase – fără fum de țigară, alcool și medicamente fără prescripție, dar și a modalităților adecvate de rezolvare a conflictelor fără violență și de luare a deciziilor.
Proiectul „ABC-UL EMOŢIILOR ” se adresează copiilor din clasele I şi a II-a și este un proiect de formare şi consolidare a abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe conştientizarea de sine, abilităţile de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.
„NECENZURAT”, un alt proiect de prevenire a consumului de droguri, este un proiect destinat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 si 14 ani.
Un alt proiect important demarat de Agenția Națională Antidrog este „MESAJUL MEU ANTIDROG”, unul dintre proiectele de succes de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal din toate judeţele ţării.
La nivelul județului Gorj, unitățile școlare se arată interesate de aceste proiect, participând cu un număr mare de elevi.
Agenția Națională Antidrog a demarat aceste proiectul cu scopul de a reduce și preveni consumul de droguri în rândul tinerilor, informându-i despre efectele nocive încă de la vârste fragede.