Programări pentru Astra Zeneca
De luni începe campania de vaccinare cu serul AstraZeneca. Programările pentru vaccinul AstraZeneca s-au deschis miercuri, 10 februarie, și vizează persoanele cu boli cronice și cele care desfășoară activități în domeniile cheie, conform Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.
Programările se pot face chiar și acum, la nivel național fiind înregistrate peste 100 000 de programări în mai puțin de 24 de ore de la startul platformei. Femeile și bărbații s-au încris în proporții aproximativ egale, însă surprinzător a fost volumul mare de doritori. Între 10 și 11 februarie, STS a înregistrat 74 de programări pe minut.
Din păcate situația nu este similară și în județul Gorj. Oltenii par mai reticenți la vaccinul AstraZeneca. La nivelul județului Gorj vor fi deschise 3 astfel de centre noi, în localitățile Stoina, Bumbești Jiu și Tismana. Deși se pot face în jur de 60 de imunizări zilnic în fiecare centru, puțini gorjeni s-au arătat interesați de vaccin.
Direcția de Sănătate Publică Gorj va aduce dozele chiar de astăzi pentru ca luni centrele să fie pregătite de imunizare.
În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul ser AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni, așadar rapelul se va face la 58 de zile.
Spre deosebire de Pfizer și Moderna, care se bazează pe tehnologia ARN, vaccinul Astra Zeneca este fabricat dintr-o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală, cunoscut sub numele de adenovirus. Odată injectat, serul învață sistemul imunitar al organismului cum să lupte împotriva virusului real. Vaccinul determină sistemul natural de apărare al organismului să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19, potrivit prospectului pus la dispoziție de Agenția Națională a Medicamentului. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.
Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie, cât și prin call center, la numărul unic 021. 414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.