Premiera spectacolului ”Cazul lui Tudor”
Premiera spectacolului mult așteptat de târgujieni a avut loc seara trecută, când, la Târgu Jiu, într-o atmosferă inedită a fost pus în scenă ”Cazul lui Tudor Vladimirescu”.
”Cazul Tudor Vladimirescu” s-a jucat în aer liber, pe Insulița Jiului, și reprezintă un spectacol ”de o complexitate ieșită din uzanțele comune”, în care au putut fi văzuți aproximativ 60 de oameni.
La acest eveniment de amploare la care s-a lucrat de luni de zile, au participat oficialitățile care au fost încântate de expunerea în scenă momentelor reprezentative din viața pandurului Tudor Vladimirescu.
”Cazul Tudor Vladimirescu” este cel mai important proiect al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” , a fost jucat în aer liber, cu muzică originală live, interpretată de formația Bucium.
Reprezintă, de fapt, o opera rock.
Decorul, costumațiile actorilor au îmbrăcat acest tablou spectaculos care a putut fi observat aseară de zeci de persoane prezente.”
Spectacolul este regizat de Gavriil Pinte și surprinde nu doar aspecte din viața publică a conducătorului revoluției de la 1821, ci și din viața privată a acestuia. Nu a fost un spectacol festivist ori un spectacol de teatru-document, dar nici unul care va ironiza istoria națională
E un spectacol despre o stare de urgență pe care Vladimirescu a creat-o în cele câteva luni în care a pus la cale și a făcut vie revoluția care deschis porțile României moderne. Chiar dacă a fost măcelărit, a fost asasinat, la Târgoviște, de către eteriști, a reușit să pună capăt perioadei fanariote, domniilor fanariote din Țările Române, a izbutit să creeze contextul în care Țările Române să-și poată organiza armată națională și a mai reglat și probleme legate de bir, de impozit, probleme economice.
Un moment impresionant pus în scenă de aceștia a fost anul 1820 când a avut loc celebrarea logodnei dintre Tudor Vladimirescu şi Florica, la mănăstirea Surpatele. Tudor începuse pregătirile de nuntă şi renunţase să mai fie atât de prevăzător. Astfel, paza a fost slăbită. În aceste condiţii, serdarul Stoica, guvernatorul Olteniei, un duşman al pandurului, a decis să se răzbune într-un mod cumplit.
Florica a fost răpită şi violată de monstruosul serdar. A fost găsită câteva zile mai târziu, murind în braţele logodnicului său din cauza şocului cumplit pe care l-a suferit.
A urmat un alt moment prin care se anunța revoluția pornită de Tudor Vladimirescu.
Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu, a anunțat că spectacolele dedicate lui Tudor Vladimirescu nu se încheie în seara zilei de 9 iunie și vor exista și alte evenimente pentru pandurul Tudor.
Spectacolul s-a jucat noaptea, după lăsarea întunericului pentru că Vladimirescu a fost asasinat, mișelește, în noaptea dinspre 27 spre 28 mai 1821.