Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitatePoliticaSliderSocial

Planul de restructurare merge mai departe!

Deși sunt multe voci din domeniul energetic care acuză închiderea treptată a energiei produsă pe bază de cărbune, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, continuă planul său de decarbonare.
Astfel, într-o postare a sa pe pagina de socializare ne dă „vești bune”.

„Vești bune! Astăzi BEI a transferat aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România!
Este vorba despre:
8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780 euro, din care 469.561.946 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producție de 735 MW.
• Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu – UMC Jilt
• Construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa
• Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est
• Construire unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Isalnița
• Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Rovinari
• Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Turceni
• Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Rosia-Rovinari
• Construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roșia – Rovinari” a scris Virgil Popescu

Ministrul Energiei a punctat și investițiile pe gaz care se vor realiza la Ișalnița și Turceni, investiții care însumează peste 750.000.000 de euro din care peste 400.000.000 de euro vor veni din Fondul de Modernizare. Aceste două investiții însumează o capacitate totală de 1200 MW.
Nici Transelectrica nu a fost lăsată deoparte. Virgil Popescu a declarat că aici vor fi investiții de peste 450.000.000 de euro.

“Proiecte depuse de Transelectrica în valoare totală de 475.510.339 de euro, din care 393.674.931 euro din Fondul pentru Modernizare.
• LEA 400 kV Gădălin-Suceava
• Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad. Etapa II
• Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad.Etapa III
• Trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu
> Proiect pilot – Retehnologizarea Stația Alba Iulia în concept de stație digitală
> Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în stațiile Sibiu Sud și Bradu
• Optimizarea funcționării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuare putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID)
> Sistem de contorizare și de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro
Reamintesc că au fost aprobate fonduri și pentru modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro au fost alocați astăzi.
De asemenea, la sfârșitul anului 2021 au fost transferați 22.9 milioane de euro, tot din Fondul pentru Modernizare, pentru proiectul: Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA! Investim în modernizarea sistemului energetic românesc. Ne ținem de cuvânt!”

Mesajul de final al Ministrului Energiei „Ne ținem de cuvânt”, demonstrează hotărârea acestuia pentru aceste investiții chiar dacă lideri politici de la Gorj, mineri și energeticieni și factori de decizie din administrația locală își arată îngrijorarea față de reducerea activității de minerit și energie de la Gorj.
Sindicatele din minerit și energie alături de lideri politici de la Gorj au înaintat adrese peste adrese în care solicită ca Ministerul Energiei să inițieze dialoguri cu Comisia Europeană în vederea decalării termenelor de închidere a grupurilor energetice și a carierelor din Complexul Energetic Oltenia. Răspunsul ministrului a fost unul foarte tranșant:
“Ministerul Energiei nu intenționează, la data prezentei, să inițieze un dialog cu Comisia Europeană pentru modificarea/decalarea termenelor de închidere a grupurilor energetice, respectiv a carierelor miniere din cadrul C.E.Oltenia, astfel cum au fost autorizate de Comisia Europeană prin Decizia C ( 2022 ) 553 final din 26.01.2022.”

 

Articole similare

Vezi si
Close
Back to top button