ActualitateSliderSocialUltima ora
Planul de Restructurare al C.E.Oltenia a fost aprobat.
Așa cum a precizat în intervențiile sale Daniel Burlan, Președintele Directoratului C.E.Oltenia, iată că la sfârșitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a aprobat Planul de Restructurare al C.E.Oltenia.
Planul de Restructurare înaintat de Complexul Energetic Oltenia către Comisia Europeană, a fost aprobat. Comisia Europeană aprobă un ajutor de restructurare de până la 2,7 miliarde euro pentru Complexul Energetic Oltenia.
http://https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_574
"Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda companiei electrice Complexul Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) un ajutor pentru restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde de lei). Măsura va permite companiei să își finanțeze planul de restructurare și să-și restabilească viabilitatea pe termen lung.
Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Planul de restructurare depus de România și ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura că CE Oltenia poate reveni la viabilitatea pe termen lung fără a fi nevoie de continuarea ajutorului de stat. Sprijinul public vine cu garanții pentru a se asigura că posibilele denaturări ale concurenței sunt menținute la minimum și că măsurile vor sprijini obiectivele UE de decarbonizare, în conformitate cu Pactul verde european.”
CE Oltenia este o întreprindere publică românească activă în minerit, producere de energie și furnizare locală de căldură. Compania este al treilea producator de energie electrica din Romania si este importanta din motive de siguranta si adecvare a Sistemului Energetic National ('NES').
La 5 februarie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă planul de restructurare prezentat de România la 4 decembrie 2020 și măsurile de ajutor de restructurare aferente pentru a-l sprijini erau în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis cu Orientările Comisiei privind ajutor de salvare și restructurare.
Măsura românească
În cadrul anchetei aprofundate, România a depus un plan de restructurare revizuit al companiei, pentru perioada 2021-2026, cu modificări și îmbunătățiri semnificative.
Planul va fi susținut de un ajutor pentru restructurare de până la 2,66 miliarde EUR sub formă de granturi, o garanție de stat pentru un împrumut, o injecție de capital și o conversie împrumut în grant.
Planul de restructurare se bazează pe planurile de decarbonizare ale României de a înlocui producția de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și surse regenerabile (solare și hidroenergetice) care emit mai puțin sau deloc CO2. Acest lucru este de așteptat să ajute compania să-și îmbunătățească amprenta asupra mediului și, în același timp, să-și reducă costurile de operare. În plus, planul de restructurare va reduce costurile și va îmbunătăți eficiența companiei, prin, printre altele, măsuri organizatorice și manageriale (de exemplu, îmbunătățirea proceselor) și măsuri financiare (optimizarea creditelor bancare, dezinvestirea sau vânzările de active) .
Planul înaintat de România susține în general obiectivele ecologice ale decarbonizării stabilite în Planul de Recuperare și Reziliență (RRP) al României. Cu toate acestea, evaluarea Comisiei privind ajutorul de stat a planului de restructurare pentru CE Oltenia în temeiul prezentei decizii este separată și nu aduce atingere evaluării de către Comisie a punerii în aplicare a RRP al României"